Care sunt obiectivele Ancăi Dragu Paliu la FINANŢE
Creşterea investiţiilor publice în infrastructură, a PIB-ului potenţial, a exporturilor, precum şi creşterea colectării veniturilor publice prin conformarea voluntară a contribuabililor şi accelerarea informatizării ANAF se numără printre obiectivele ministrului propus pentru Finanţe, Anca Dragu.
Creşterea investiţiilor publice în infrastructură, a PIB-ului potenţial, a exporturilor, precum şi creşterea colectării veniturilor publice prin conformarea voluntară a contribuabililor şi accelerarea informatizării ANAF se numără printre obiectivele ministrului propus pentru Finanţe, Anca Dragu.
"Ce m-a determinat să accept această propunere extrem de onorantă de a prelua Ministerul Finanţelor a fost experienţa mare, care m-a făcut să cunosc multe dintre aspectele economiei româneşti, am încercat o perioadă lungă să găsim soluţii împreună cu dumneavoastră. Când mi s-a oferit această sansă, să vin de partea cealaltă a mesei, am acceptat imediat propunerea", le-a transmis luni ministrul propus pentru portofoliul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, deputaţilor şi senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finanţe în cadrul audierilor, care au început în jurul orei 15.00.
Ea le-a sumarizat parlamentarilor experienţa sa profesională, spunând că aceasta o va ajuta în noua poziţie care i s-a propus.
Dragu Paliu a menţionat că baza pe care doreşte să implementeze programul pentru minister este una bună, întrucât România a revenit pe creştere economică după criză, cu un ritm susţinut de creştere, superior mediei europene.
"Acest lucru se datorează şi unui progam serios de consolidare fiscală, promovat începând din 2009, care a condus la o creştere a încrederii în economia românească, ceea ce a creat premisele reluării creşterii economice.Urmărim creşterea economică care, în cele din urmă, să fie simţită de fiecare român", a adăugat Dragu Paliu.
Printre obiectivele pe care le are se numără accelerarea investiţiilor şi exporturilor, având în cedere că motorul creşterii economice a migrat în ultima vreme spre consum, apreciind că între cele trei componente trebuie să existe un echilibru.
"O altă provocare la nivel macroeconomic este aceea de creştere a potenţialului economiei româneşti. Aceasta se poate face prin continuarea unui program serios de reforme structurale. România trebuie să concretizeze toate elementele care fac posibilă creşterea economică şi să avem ritmuri superioare de creştere pentru a ne asigura o convergenţă mai rapidă la nivelul statelor UE, mai ales din punct de vedere al indicatorilor din zona nivelului de trai", a mai spus Dragu Paliu.
Citeşte şi: Cine este ANCA PALIU DRAGU, ministrul propus al Finanţelor
Ministrul desemnat a apreciat că politica fiscal-bugetară prudentă din ultima perioadă se poate observa într-un deficit bugetar revenit sub limitele agreate la nivel european şi într-o datorie publică de 40% din PIB, care situează România în plutonul fruntaş al ţărilor UE.
În ceea ce priveşte politica fiscal-bugetară, Paliu intenţionează să o folosească drept un instrument de creştere economică, prin folosirea "judicioasă" a măsurilor puse la dispoziţie.
Pentru perioada imediat următoare a mandatului are în vedere finalizarea bugetului pentru 2016, asigurarea predictibilităţii fiscale, la care a precizat că ţine foarte mult, întrucât va asigura o creştere a încrederii în economia românească şi va determina investitorii străini să continue să investească în economia românească, pentru a ajunge la dezideratul de creştere a potenţialului economic.
"Un alt deziderat este creşterea investiţiilor publice, pentru a cărei stimulare consider că este necesară o prioritizare a proiectelor de investiţii şi asigurarea unei bugetări multianuale a acestor proiecte. Unele încep să fie finanţate 1-2 ani, apoi sunt abandonate, ceea ce poate fi o pierdere de resurse", le-a mai transmis Dragu Paliu parlamentarilor din comisiile de Buget-Finanţe.
O altă prioritate pe care oficialul o are în vedere se referă la creşterea colectării veniturilor publice, prin accelerarea procesului de informatizare pentru a avea o imagine mai bună a situaţiei, dar în primul rând prin creşterea gradului de conformare voluntară, prin plasarea contribuabilului în centrul sistemului.
"Noi lucrăm pentru contribuabil. Şi eu plătesc taxe la ghişeu şi ştiu cât este de greu pentru angajaţii de acolo să facă faţă situaţiei, dar şi pentru noi ca şi contribuabili. Sunt lucruri mici care se pot realiza şi pot creşte gradul de conformare voluntară. E mai simplu să plăteşti datoriile, să pleci acasă liniştit decât să te duci să te lupţi cu autorităţile. Pentru realizarea acestor priorităţi doresc să colaborez strâns cu dumneavoastră, sunteţi aleşii poporului, noi suntem partea executivă", şi-a încheiat Dragu Paliu discursul în faţa paralmentarilor.
Anca Paliu Dragu are 42 de ani, şi-a început cariera la BNR şi a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internaţional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.