Care sunt perspectivele economice ale României în viziunea analiştilor The Economist
Cei de la Economist Intelligence Unit au formulat în cadrul raportului despre România mai multe concluzii pozitive. Conform raportului, economia României va înregistra o creştere de 2,4% până la sfârşitul anului 2013, peste procentul estimat de FMI, Banca Mondială sau Comisia Europeană.
Situaţia economică a României suscită tot mai mult interes din partea instituţiilor, dar şi a presei internaţionale de profil. După rapoartele FMI, Banca Mondială şi cele ale Comisiei Europene cu privire la creşterea economică a României, dar şi după datele economice pozitive venite din partea unor giganţi precum JP Morgan, BNP Paribas sau Societe Generale, specialiştii de la Economist Intelligence Unit (EIU) au dat publicităţii un raport îmbucurător cu privire la prognozele economice pentru România. Economist Intelligence Unit (EIU) este o divizie a The Economist Group, care editează, printe care și prestigioasa publicație The Economist.
Cei de la Economist Intelligence Unit au formulat în cadrul raportului despre România mai multe concluzii pozitive. Conform raportului, economia României va înregistra o creştere de 2,4% până la sfârşitul anului 2013, peste procentul estimat de FMI, Banca Mondială sau Comisia Europeană. Nivelul creşterii economice va fi influenţat în special de recolta agricolă pe care România o va înregistra în acest an, dar şi de evoluţia exporturilor spre ţările care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
Aşa cum estimează cei de la Economist Intelligence Unit, România ar putea cunoaşte o accelerare a creşterii economice în perioada 2014-2017, la o rată medie anuală de sub 4%. Din raportul realizat de cei de la EIU reiese evoluţia favorabilă anunţată de către actorii economici internaţionali, dar şi o îmbunătăţire a economiei sub actuala guvernare.
Tot din raportul EIU rezultă că în primul trimestru al acestui an economia românească a fost a treia din Uniunea Europeană. În comparaţie cu trimestrul anterior, dar şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţia economică a României din acest an a fost superioară. De asemenea, în ceea ce priveşte producţia industrială brută a României aceasta a înregistrat o creştere în ultima lună de 4% şi cu 19% mai mare în ultimul an.
Analiza efectuată de EIU arată că sursa cea mai importantă de creştere pentru economia României o reprezintă sectorul exporturilor. Valoarea exporturilor realizate de statul român în primele 5 luni ale anului a crescut cu 5,7%, iar în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent cu 15,5%.
Intensificarea absorbţiei fondurilor europene poate duce la o creştere a nivelului exporturilor. Printr-o absorbţie mai mare a fondurilor se poate contribui la investiţiile în infrastructură, fapt ce ar stimula pe termen lung potenţialul de export al României. Pentru perioada financiară 2014-2020, România a obţinut de la bugetul Uniunii Europene fonduri structurale în valoare de 22 de miliarde de euro.
Potenţialul economic al României dat de către sectorul agricol poate să fie susţinut de către fondurile europene prin Politica Agricolă Comună. România a obţinut prin intermediul PAC fonduri în valoare de 17,5 miliarde de euro pentru perioada financiară 2014 – 2020.
Economist Intelligence Unit susţine că rata de absorbţie a fondurilor europene este posibil să fie mai mare decât cea de 12% aferentă perioadei 2007 – 2013, însă pentru ca acest lucru să fie realizabil trebuie rezolvate deficienţele administrative.
Cifrele oferite cu privire la evoluţia ratei inflaţiei pentru România arată că la sfârşitul lui 2013 aceasta se va afla la nivelul de 3,4%, iar în 2014 la 3,5%. Analiza EIU arată că începând cu 2015 inflaţia va scădea gradual, ajungând în 2017 să fie de 2,7%.
Analiştii publicaţiei avertizează totuşi că România este influenţată de evoluţia economică din Uniunea Europeană, prognozele avansate de aceştia pentru 2013 putând fi afectate de şocurile înregistrate la nivelul Uniunii. Incertitudinile legate de economia zonei euro, dar şi criza datoriilor suverane ar putea să aibă un impact negativ asupra evoluţiei cursului de schimb şi fluxurilor de capital. De asemenea, aceşti indicatori economici pot afecta şi inflaţia.
Raportul întocmit de analiştii de la Economist Intelligence Unit relevă faptul că în România măsurile întreprinse de actualul Executiv, prin care s-au realizat reparaţii sociale faţă de cetăţeni, pot aduce performanţe economice. După ce ani la rândul prognozele cu privire la România erau tot mai negative, iar creşterea economică scădea în continuu, datele prezentate de EIU confirmă trendul ascendent al economiei româneşti.
Modelul economic impus de USL de la preluarea mandatului a fost unul care a ajutat România să iasă din zona de criză, reuşind să aducă statul român pe creştere economică. Prin armonizarea disciplinei fiscale cu creşterea economică echilibrată, dar şi prin întărirea statului social, s-a pus capăt tăierilor de la oameni pentru a susţine economia. Dimpotrivă, prin returnarea tăierilor din 2010 s-a reuşit înfăptuirea unei dreptăţi faţă de cetăţenii români.
De la începutul anului partenerii internaţionali ai României au recunoscut stabilitatea şi îmbunătăţirea climatului economic al statului. Rând pe rând evoluţia pozitivă a economiei româneşti este analizată de publicații prestigioase, iar imaginea României se îmbunătăţeşte treptat. Statul român, datorită evoluţiei economice, a devenit un punct de atracţie pentru investitorii străini. Pentru acest an primul ministru a anunţat în cadrul prezentării Planului Naţional de Investiţii atragerea a 10 miliarde de euro. România devine un partener de încredere şi stabil pentru marile companii, dar şi pentru actorii importanţi din politică internaţională.