Care sunt ţările europene cu cei mai multi investitori chinezi? România in Top
Potrivit raportului de investiţii euro-chineze 2013-2014 (Euro-China Investment Report 2013-2014), România se află în topul ţărilor europene preferate de companiile chineze. Raportul realizat de către Antwerp Management School arată că Bucureştiul este de departe oraşul preferat de companiile chineze pentru a demara afaceri.
Cu toate că firmele din China sunt răspândite în toată Europa, se evidenţiază o concentraţie puternică într-un număr restrâns de ţări. Primele cinci ţări gazdă din Europa sunt: România, Germania, Serbia, Republica Cehă şi Ungaria. Împreună, aceste tări totalizează 80% din firmele chineze prezente în Europa. Companiile chineze, de asemenea, tind să aglomereze un număr mic de oraşe din Europa, precum: Bucureşti, Belgrad, Praga, Budapesta, Hamburg, Moscova, Düsseldorf şi Frankfurt” se arată în raportul de investiţii euro-chineze 2013-2014 ce va fi prezentat pe 4 decembrie 2013 la Beijing.
Acest raport nu poate decât să ne bucure, iar numărul mare de companii chineze în ţara noastră poate fi una dintre explicaţiile vizitei istorice a premierului Chinei în România. După 19 ani, Bucureştiul are onoarea de a primi vizita unui premier chinez, însoţit de o impresionantă delegaţie oficială, compusă din miniştri de finanţe, externe, comerţ, pentru dezvoltare şi oameni de afaceri din peste 200 de companii. Vizita este una exterm de importantă pentru că poate aduce investiţii însemnate pentru ţara noastră, fapt ce dă un semnal concret de refacere a relaţiilor economice cu a doua mare economie a lumii.
Din declaraţiile susţinute de cei doi premieri reiese că România poate fi poarta de deschidere a Chinei către Uniunea Europeană. Acest lucru se poate traduce prin investiţii însemnate în România ce vor crea multe locuri de muncă. Deja China este recunoscută pe plan European ca un investitor serios. De exemplu, China a creat un proiect industrial în Irlanda, la care vor lucra 8000 de irlandezi; s-a implicat în construcţia de autostrăzi în Polonia, generând cheltuieli cu 44% mai mici faţă de evaluarea iniţială; în Turcia a dezvoltat un sistem de cale ferată transcontinental în valoarea de 35 mld. dolari.
Mai mult, vizita delegaţiei Chinei aduce Bucureştiul în atenţia reflectoarelor. Începând de luni, 25 noiembrie, la Bucureşti are loc unul dintre cele mai importante evenimente politico-economice din ultimii ani: Reuniunea Şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est – China. Astfel, capitala României va fi locul de întâlnire a peste 15% din resursele economice ale planetei şi a conducătorilor a peste 20% din populaţia lumii. În traducere liberă, România beneficiază în aceste zile de atenţia întregii lumi şi face un pas decisiv în a ieşi din izolarea externă din ultimii ani.