Carmen Dan și Jandarmeria, contraziși. Procurorii militari nu au supravegheat acțiunea din 10 august
Niciun procuror de la Parchetul Militar București nu a fost vineri seară în Piața Victoriei pentru a supraveghea acțiunile forțelor de ordine, așa cum au declarat ministrul de Interne Carmen Dan și purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, relatează Realitatea TV.
Parchetul anunță că niciun procuror militar nu a fost prezent la coordonarea acțiunilor jandarmilor din 10 august, din Piața Victoriei, deși ministrul de Interne Carmen Dan și purtătorul de cuvânt al Jandameriei au declarat tocmai acest lucru.
”Vreau să vă comunic faptul ca în dupăamiaza zilei de 11 august s-a primit o solicitare din partea Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și s-a și răspuns, în sensul că acest demers de a desemna un procuror să facă parte din centrul de comanda mobilă inaintat excede competentelor profesionale si deontologiei profesionale”, a declarat Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar.
Reporter: ”Asta înseamnă ca pe 10 august n-a fost niciun procuror în această instituție în acest organism de coordonare?”
Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar: ”Vă asigur că nu. De la Parchetul Militar București nu a fost niciun procuror”
Declarația contrazice afirmațiile făcute de ministrul de Interne Carmen Dan și de purtătorul de cuvânt al jandarmeriei, Georgian Enache.
”Toată activitatea de aseară a fost supravegheată de un reprezentant al Parchetului Militar, care reprezintă autoritatea abilitată să constate încălcarea legii de forțele de ordine și să analizeze modul în care s-a acționat”, a spus Georgian Enache, sâmbătă, la o zi după incidente.
La rândul său, Carmen Dan a afirmat marți că Jandarmeria și-a coordonat intervenția sub supravegherea unui procuror militar.
Jandarmeria nu a oferit documentele necesare anchetei
Ionel Corbu a declarat, totodată, că Jandarmeria nu a înaintat Parchetului Militar niciun document cerut pentru a continua ancheta, subliniind că informațiile sunt esențiale pentru a lămuri participarea ofițerilor la acțiune.
„Până la acest moment nu ni s-au comunicat documentele solicitate și vreau să lămuresc că sunt esențiale pentru lămurirea și decelarea anumitor aspecte care sunt în măsură să dovedească participarea punctuală a unor ofițeri și subofițeri pe segmente la dispozitivul constituit”, a spus Ionel Corbu, citat de Mediafax.
În ceea ce privește identificarea jandarmilor care au acționat în mod abuziv, procurorul militar a subliniat că sunt modalități specifice pe care colegii lui le cunosc.
„Există modalități specifice de identificare, ei au un număr de identificare pe cască. Noi cunoaștem acest lucru. Mai devreme sau mai târziu, îi vom identifica. Ieri am aflat că parte din jandarmi sunt timorați de aceste demersuri judiciare care se efectuează. Vreau să asigur orice cetățean de bună credință că acei jandarmi care au acționat conform prevederilor legale nu se vor afla sub incidență acuzațională, doar acei care și-au depășit cadrul procedural”, a mai spus prim-procurorul.