Carmen Dan, reacţie după începerea urmăririi penale a şefilor Jandarmeriei: E doar o altă acţiune de intimidare
Ministrul Carmen Dan a avut luni o primă reacție după ce șeful, prim-adjunctul Jandarmeriei şi şeful Jandarmeriei Capitalei au fost puși sub urmărire penală în dosarul violenţelor de la mitingul din 10 august, Parchetul transmiţând că ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost dat cu încălcarea legii, ora 23:11 fiind consemnată în mod nereal.
„Nu văd în această acțiune decât o altă acțiune de intimidare a unei instituții fundamentale a statului, și anume Jandarmeria Română, care are atribuții importante în asigurarea ordinii publice.
Nu cu mult timp în urmă procurorul general lansa o declarație în spațiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze. (...) Cred că n-ar mai fi făcut această declarație, dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide Legea 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate în care se vorbește foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate, secret de serviciu sau secret de stat”, a spus Carmen Dan, la sediul MAI, conform stiripesurse.
Șefii Jandarmeriei și cei care au coordonat protestele din 10 august au fost puși sub acuzare de Parchetul General, secția Militară. Este vorba despre maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş și Cătălin Sindile. Toți au calitatea de suspecți.
Procurorii militari spun că ordinul de evacuare a pieţei în noaptea protestelor a fost emis prin încălcarea legii. Vinovat, potrivit procurorilor, ar fi Laurenţiu Cazan, care este acuzat că a falsificat ora semnării actului. Despre ceilalți doi, anchetatorii spun că au participat nelegal la conducerea operațiunilor și că l-au ajutat pe Laurențiu Cazan să pună în aplicare ordinul de intervenţie.