Carpatair a redus numărul avioanelor şi a renunţat la şase rute
Acţionarii elveţieni ai Carpatair au decis, săptămâna trecută, majorarea capitalului social al companiei aeriene cu cinci milioane de euro pentru finanţarea programului de restructurare şi modernizare a flotei.
„Decizia acţionarilor Carpatair privind această infuzie de capital a fost condiţionată dereducerea numărului de zboruri de pe Aeroportul Internaţional Timişoara în favoarea aeroporturilor care respectă şi încurajează libera concurenţă”, a declarat Nicolae Petrov, preşedinte & CEO Carpatair.
Carpatair, cu hub la Timişoara, va renunţa la modelul „hub-and-spoke” (n.r. - sistem prin care un operator transportă pasagerii la o locaţie centrală, iar de acolo se face legătura spre altă destinaţie) şi se va concentra pe operaţiunile point-to-point (n.r. - legături directe, fără a mai fi nevoie de escală).
Prin urmare, Carpatair nu va mai efectua cursele de pe Aeroportul Timişoara spre Iaşi, Bacău, Chişinău, Craiova, Dusseldorf, Munchen, dar va continua să opereze pe rutele Timişoara-Milano, Roma Fiumicino, Stuttgart şi Veneţia. Vor mai fi menţinute zborurile de la Bacău la Milano şi Roma, de la Chişinău la Roma şi Veneţia, dar şi cele de la Craiova la Roma, scrie economica.net.
Ultimele zboruri pe rutele Iaşi – Timişoara, Bacău-Timişoara şi Craiova-Timişoara, vor fi efectuate până pe data de 21 iunie, inclusiv, după cum reiese din sistemul de rezervări al companiei. Carpatair a renunţat şi la cursele din Timişoara spre Dusseldorf şi Munchen.
De asemenea, flota operatorului s-a redus considerabil. Dacă pe site-ul companiei încă figurează o flotă de 12 avioane, săptămâna trecută singurul Boeing B700 – 300 a fost revopsit la Norwich (Marea Britanie) cu numele unei alte companii pe fuselaj: Belavia, din Belarus. În prezent, compania operează zborurile cu trei aeronave Fokker 100 şi patru Saab 2000.
Trei incidente aviatice în luna ianuarie a acestui an, plus ratarea aterizării pe aeroportul din Roma a unei curse Carpatair, care efectua un zbor intern pentru Alitalia, au dus la suspendarea contractului cu operatorul italian, contract aflat în derulare din primăvara anului trecut.
Pe lângă Carpatair, şi companiile Tarom şi Blue Air s-au confruntat cu probleme financiare. Dacă la compania naţională Tarom a fost nevoie de aducerea unui management privat, Blue Air a fost cumpărată de un consorţiu româno-belgian.
Nu doar companiile aeriene din România se confruntă cu probleme. Mai multe companii au datfaliment, printre care cele mai răsunătoare sunt Malev şi Aerosvit, iar altele se luptă cu restructurarea, cum este cazul companiei LOT Polish Airlines.