Carrefour, victimă a unei reţele de piraterie informatică dezvăluită de justiţia din SUA
Cinci piraţi informatici acuzaţi că au furat 160 milioane de numere de cărţi de credit din sistemele unor companii americane şi europene, între care Carrefour şi Dexia, provocând un prejudiciu estimat la 300 milioane de dolari, au fost inculpaţi de un tribunal din Newark, New Jersey (SUA), relatează în ediţia sa electronică de vineri cotidianul francez Le Figaro.
Cei cinci, patru ruşi şi un ucrainean, sunt acuzaţi că au pătruns în sistemele informatice din circa 15 companii, în majoritate americane, dar şi europene, în cadrul 'celei mai mari operaţiuni' de piraterie informatică şi furt de date care s-a înregistrat vreodată în SUA, potrivit justiţiei americane. Pe lista companiilor de la care se presupune că au fost furate date se află, potrivit cotidianului francez, şi operatorul Nasdaq, compania aeriană JetBlue, Visa Iordania, precum şi grupul francez Carrefour şi banca franco-belgiană Dexia.
Justiţia federală americană îi acuză că au instalat softuri pirat în sistemele informatice ale acestor societăţi, care dezactivau softurile antivirus şi adunau apoi datele cărţilor de credit ale clienţilor acestor societăţi. Cele 160 de milioane de numere de cărţi de credit ar fi fost apoi revândute contra 10 până la 50 de dolari pe bucată unor intermediari care la rândul lor le scoteau la vânzare pe forumuri online sau la 'casieri', care treceau numerele pe cărţi de credit noi. Prejudiciul estimat este de 300 de milioane de dolari, din care două treimi doar în detrimentul societăţii Heartland, specializată în mijloace de plată.
La rândul său, Carrefour ar fi fost victimă a acestor operaţiuni 'cel puţin din octombrie 2007': 'circa două milioane de numere de cărţi de credit' au fost furate de piraţii informatici, arată actul de inculpare prezentat joi de ministerul american al justiţiei. Contactat de Le Figaro, grupul francez nu a dorit să facă niciun comentariu, fiind vorba de o acţiune în curs.
Potrivit sursei citate, Dexia a fost la rândul său victima pirateriei informatice, din februarie 2008 până în februarie 2009, şi a pierdut circa 1,7 milioane de dolari.
Doi dintre inculpaţi, Vladimir Drinkman şi Alexandr Kalinin, au fost arestaţi la 28 iunie 2012, la cererea SUA în timp ce se aflau în Olanda. Ceilalţi trei bărbaţi continuă să se ascundă. Kalinin şi Drinkman au fost deja inculpaţi în 2009 sub identitatea «Hacker 1» şi «Hacker 2» într-un dosar similar care viza deja societatea Heartland. În acest dosar, un pirat informatic din Florida, Albert Gonzalez, a pledat vinovat de piraterie informatică şi a fost condamnat la 20 de ani închisoare.