Cât mai costă să fii student la o facultate de stat vs. privat
Marile centre universitare din România vor fi luate cu asalt în următoarele zile de studenţi din toate colţurile ţării și nu toți au reușit să intre pe un loc subvenţionat de guvern. Vă prezentăm o comparație între nivelul taxelor plătite de studenți la facultățile de stat și nivelul taxelor la particular.
Taxele de studiu diferă în funcţie de natura facultăţii (de stat sau privată), de centrele universitare, dar şi de prestigiul universităţii respective. Obiectiv.info vă prezintă o comparație între nivelul texelor pentru locurile plătite la facultățile de stat și cele particulare.
BUCUREȘTI
Medicină
În topul celor mai scumpe universităţi de stat din Capitală se află Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". Studentul înscris la un loc cu taxă la Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie va scoate din buzunar nici mai mult nici mai puţin de 9.000 de lei. Cei care au optat pentru un loc cu taxă la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală şi Moaşe plătesc 6.000 de lei.
Particularul bate însă taxa de lux de la medicina de stat. Universitatea Titu Maiorescu cere pentru un an de şcolarizare la Medicină - 11.025 lei, Medicină Dentară - 13.275 lei, Farmacie - 13.500lei. La Asistenţă Medicală Generală taxa este de 6.750 lei. În anul V şi VI de studii, Universitatea oferă o reducere de 2.250 de lei la Medicină şi 4.275 lei la Farmacie.
Universitatea București
La Universitatea din Bucureşti taxa de şcolarizare pentru locurile plătite variază de la 3.000 de lei la Facultatea de Fizică la 3.300 de lei la Facultatea de Drept.
De cealaltă parte, taxa la Drept la Universitatea Titu Maiorescu este de 2.250 de lei, cu 1.000 de lei mai mică decât la stat. Cea mai mică taxă la Titu Maiorescu se înregistrează la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice - 1.575 lei.
ASE
Un loc cu taxă la Academia de Studii Economice este de 3.500 de lei, în timp ce taxa Facultăţii de Finanţe şi Bănci din cadrul Universităţii private Spiru Haret este cu 1.300 de lei mai mică. Şi taxa la Faculatea de Studii Economice de la Titu Maiorescu este cu 1.250 de lei mai mică decât cea de la stat.
Arhitectură
La Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", studenţii care au confirmat un loc la cu taxă plătesc 5.000 de lei pe an.
Facultatea de Arhitectură de la Spiru Haret are o taxă de şcolarizare de 6.160 de lei în primii doi ani de studiu, iar în anii III-VI valoarea taxei este de 4.400 lei.
CLUJ-NAPOCA
La Universitatea de stat Babeş-Bolyai taxele de studii pentru nivel licenţă pornesc de la 2.000 de lei la Facultatea de Fizică şi ajung la 5.500 la Facultatea de Teatru şi Televiziune. Un loc cu taxă la Facultatea de Drept costă 3.600 de lei.
În ceea ce priveşte medicina, nici Clujul nu se lasă cu mult mai prejos decât Bucureştiul. Studenţii care au prins loc cu taxă la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu scot din buzunar 8.100 de lei.
Universitatea privată Bogdan Vodă are taxa de şcolarizare de 2.700 lei.
IAȘI
Universitatea Alexandru Ioan Cuza: taxele de studii pentru locurile nesubvenţionate pornesc de la 1.600 de lei - Facultatea de Matematică şi ajung la 3.500 de lei - Facultatea de Informatică. La Facultatea de Drept taxa este de 2.800 lei.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore T. Popa, taxa de școlarizare pentru cei ce vor studia pe locurile cu taxă este de 6.000 de lei, cu excepţia anilor V - 5.000 de lei şi VI - 3.800 de lei.
La Universitatea de Arhitectură G.M.Cantacuzino, taxa este de 4.000 de lei.
Studenţii care au optat pentru Universitatea privată Mihail Kogălniceanu plătesc o taxă de studii în valoare de 2.900 de lei.
BRAȘOV
La Universitatea Transilvania, studenţii care vor studia pe locurile cu taxă vor plăti o taxă de şcolarizare de 2.500 lei pentru majoritatea facultăţilor. Taxe mai mari plătesc cei de la Facultatea de Muzică şi Film - 5.500 de lei şi cei de la Facultatea de Medicină - 5.100.
Studenţii care au optat pentru Universitatea privată Dimitrie Cantemir plătesc 2.000 lei, iar cei care s-au înscris la Universitatea particulară George Bariţiu au de dat 2.400 de lei pe an.
Ce facultăţi şi-au mărit taxele faţă de anul trecut
Cel puţin jumătate dintre cele 23 de universităţi de stat din ţară au mărit în acest an taxele de studiu.
La Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, taxa de scolarizare s-a majorat cu 500 de lei pana la 900 de lei.
La Academia de Studii Economice Bucuresti taxele pentru licenta si masterat s-au marit cu 500 de lei, iar pentru doctorat cu 1.000 de lei.
Si la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi studentii vor plati mai mult cu 500 de lei pentru licenta, in timp ce la Universitatea de Arte si Design Cluj-Napoca taxa a crescut cu 300 de lei.
Majorari ceva mai mici sunt la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, unde se plateste cu 100 - 200 de lei mai mult.