Cât de onest va fi noul PNL în problema fiscalității?
Noul Cod Fiscal trebuie să plece de la o discuție corectă în Parlament. Interesant este că în acest moment discuția pe fiscalitatea din România nu mai ține cont de fond, ci de forma în care va fi adoptat noul Cod Fiscal.
Dacă PNL voia să participe la dialog putea să o facă până acum. Este neclar de ce experții în economie și finanțe din fostul PDL nu s-au înghesuit să vină cu comentarii pe textul propus de Guvern (pozitive sau negative).
Românii nu au din păcate două viziuni concurente despre fiscalitate, care să se lupte în Parlament, într-o dezbatere transparentă. Mediul de afaceri, IMM-urile și familiile din România sunt acum nevoiți să asiste la o discuție sterilă despre care este forma cea mai eficientă de a dezbate și adopta scăderea fiscalității în România: adoptare cu dezbatere în Parlament sau angajarea răspunderii Guvernului.
Citeşte şi: Ponta: Am discutat cu Vâlcov includerea în Codul fiscal a măsurilor de sprijin pentru mame, din 2016
Cei din PNL, format în mare parte din fostul PDL, trebuie să recunoască două lucruri: 1. modificarea fiscalității în 2010 s-a făcut peste noapte, inclusiv prin OUG și 2. Niciodată România nu s-a confruntat cu posiblitatea unei reforme mai substanțiale a fiscalității, pe principii predominant de dreapta.
Cele două puncte sunt esențiale pentru a înțelege cât de cinstiți sunt cei din PNL când vorbesc de fiscalitate. Pe masă sunt esențialmente aceleași probleme: scăderea taxelor, creșterea colectării, scăderea costurilor pe muncă și creșterea salariilor. Abordările PSD și PNL sunt diferite în măsura în care actuala Guvernare a venit cu un proiect muncit, documentat și foarte hotărât de scădere șoc a taxelor și impozitelor, în timp ce PNL a venit cu un proiect amatoristic, făcut fără oameni de specialitate care tot în direcția unei relaxări fiscale (ce-i drept, mai timide) se îndreaptă.
Măsurile prezentate de Darius Vâlcov și deja lansate în dezbatere publică sunt bune pentru români:
Din 2016 românii vor plăti cu 15% mai puțin pe alimente de bază și cu 4% mai puţin pe toate produsele și serviciile din România. Din 2016 românii vor plăti mai puțin pe combustibil și tot din 2016 microinterprinderile și IMM-urile vor plăti impozite mai mult modice la stat. Din 2017 angajatorii și angajații vor suporta mai ușor costurile pe muncă, de asemenea accizele scad, ceea ce o să determine o scădere majoră pe toată linia de transport rutier din țară.
Citeşte şi: Darius Vâlcov: Reducerea TVA de la 24 la 20% va fi anunțată cu o lună înainte de aplicare
Dezbaterea este pozitivă numai dacă este reală și nu simulată, cum pare până acum să fie, cel puțin din partea PNL. Oare nu ar avea liberalii de câștigat, politic și nu numai, dacă ar accepta principiile pe care se bazează proiectul de Cod Fiscal?
Ştirile orei
cu ce le compensam?
ps:ce se mai aude cu cele 1.000.000 locuri noi de munca promise in perioada 2012-2016?
cu Oltchimul,cu Posta,cu regionalizarea,descentralizarea,reforma Constitutiei.....tot promisiuni,apa de ploaie....adica proiecte "muncite si documentate "ca si acesta cu Codul Fiscal