Cât mai rezistă Guvernul Spaniei?
Premierul de dreapta al Spaniei, Mariano Rajoy a dat astăzi cel mai greu examen din actuala legislatură, fiind chemat să ofere explicații în fața parlamentarilor cu privire la scandalul de corupție în care este implicat.
Acest scandal, declanșat în urmă cu aproape șase luni de zile, a stârnit o adevărată furtună politică în Spania. El a fost generat de dezvăluirile media cu privire la documente contabile atribuite fostului trezorier al Partidului Popular (PP), Luis Barcenas, care dovedesc că o serie de lideri ai formațiuni de după 1990 ar fi încasat remunerații ilegale.
Printre aceștia se numără și actualul prim-ministru Mariano Rajoy. Cotidianul El Pais a prezentat pe prima sa pagină extrase din contabilitatea paralelă ținută de trezorierul aflat astăzi la închisoare, din care se poate vedea ca Mariano Rajoy apare sub diferite prescurtări sau combinații ale numelui său, ca unul dintre politicienii care încasa în mod curent sume ce depășesc 10.000 de euro.
Conform acestor extrase din contabilitate, premierul spaniol ar fi primit anual plăţi extra de 25.200 de euro pe o perioadă de 11 ani de zile.
Până acum, Mariano Rajoy a negat vehement acuzațiile care i se aduc. Mai mult, în fața deputaților spanioli, premierul a afirmat că dezvăluirile care îl implică în scandalul Bercenas nu sunt altceva decât "minciuni şi manipulări" împotriva sa, "încurajate de anumiţi lideri politici", afirmând că greşit atunci când a avut încredere în fostul trezorier al partidului său.
Cu toate acestea, el nu a putut prezenta probe care să contrazică dezvăluirile presei, în contextul în care ancheta pe care organele judiciare au declanşat-o în acest caz este încă în plină desfășurare. Iar în lipsa acestora, încercările sale de a se auto-victimiza au șanse mici să conducă la atenuarea presiunii publice asupra sa și a cabinetului pe care îl conduce.
Mai mult, acest scandal face un rău evident Spaniei, diminuând credibilitatea guvernului de la Madrid pe piețele financiare internaționale și în ochii investitorilor străini. Asta într-un moment în care ibericii au nevoie disperată de investitori.
Economia Spaniei traversează încă o perioadă extrem de dificilă. Urmare a acestor dificultăți, Spania a încheiat anul trecut cu cel mai ridicat deficit din UE și a trebuit să solicite ajutor financiar pentru a-și salva sistemul bancar de la dezastru. Or, în aceste condiții, scandalul Barcenas și suspiciunile care continuă să planeze asupra primului-ministru Rajoy nu fac decât să agraveze problemele Spaniei, scăzându-i atractivitatea investițională și afecând serios șansele pentru reducerea șomajului astronomic de 26,3%.
În aceste condiții, mesajul transmis de către premier în fața Parlamentului spaniol a avut și o evidentă miză economică.
Rămâne de văzut însă în ce măsură discursul susținut de către primul ministru Mariano Rajoy va avea darul de a convinge investitorii reticenți să se reorienteze către o Spanie vulnerabilă care s-ar putea ca în urma acestui scandal să se confrunte în curând cu o criză guvernamentală.