Cătălin Tolontan: Cocoș, Pinalti și Niro sunt băgați și în EADS
Cocoș, Niro, Pinalti nu au fost intermediarii afacerii Microsoft, ci șefii ei. Cum ne dăm seama? Păi luăm clasamentul banilor, așa cum dictau Pădureanu și Pinalti ordinea Diviziei A încă înainte de începerea campionatului, scrie jurnalistul Cătălin Tolontan.
”S-a strigat clasamentul la nuntă”, așa se glumea, doar pe jumătate, acu’ 20 de ani în fotbal.
1. Cocoș 9 mil. euro (lua 17, dar dădea mai departe)
2. Niro 7,7 mil euro
3. Pinalti 4 mil. euro
(…)
Citește și: Raport DNA: Dorin Cocoş a pretins 17,5 milioane euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu
Apoi vin și restul, miniștrii, afaceriștii, politicienii, toți cu venituri sub șefii lor reali.
De altfel, Cocoș, Pinalti și Niro sînt amestecați și în dosarul EADS. Surse din DNA ne-au confirmat azi asta. Cei trei, dar și alții, vor fi cercetați și în EADS de către magistrații anticorupție. Lucrul deja transpare, ceva mai discret, din referatul de reținere al procurorilor în cazul Microsoft.
Șpaga de 20 de milioane va crește așadar. Și clasamentul o dată cu ea. Dar nu șpaga lor este pierderea reală a noastră. Și nici măcar prejudiciul de 1 miliard de euro din dosarul Microsoft, să vedem cît s-o mai aduna și la EADS.
Sigur că 1 miliard de euro, cît spun procurorii că s-a dat în plus, este enorm. Practic, oamenii aceștia au furat în 10 ani bugetului, doar în speța Microsoft, mai mult decît a cheltuit tot sportul românesc în acești ani! Întreg bugetul sportului, de la echipa olimpică de gimnastică și pînă la juniorii de la atletism, totul ar fi putut fi dublat numai cu prejudiciul estimat de procurori în dosarul informatizării.
Există însă o pierdere și mai mare. Să privim cum se făceau banii! Practic, exista o diferență enormă între cît plătea statul și cît valorau calculatoarele, licențele și sistemele în ansamblul lor. Așa se realizează profiturile maxime. Furt hard și soft.
Ca să fie clar, tocmai piedicile uriașe de a intra și de evolua corect pe această piață IT în România, explică diferența de preț. O piață liberă, eficientă, ar fi redus prețurile și, automat, marjele de profit, în primul rînd ale multinaționalelor. Care au o culpă majoră față de ceea ce se întîmplă. Pentru că ele sînt sursa mitei.
Iar Cocoș, Pinalti și celelalte șepci au asigurat monopolul în mai multe industrii. Afacerile se făceau prin ei sau deloc! Ei excludeau concurența și mențineau diferențele uriașe dintre prețul de achiziție și cel de vînzare.
Falsificarea capitalismului și mimarea democrației este efectul final.
Citește mai mult aici.