Câte miliarde de euro au pompat în economia ţării românii din străinătate, luaţi la ochi de Guvern
Românii plecaţi la muncă în străinătate au trimis în ţară anul trecut peste 4 miliarde de euro în (4,9 miliarde de dolari). Banii au fost pompaţi în creşterea economică cu care se laudă guvernarea PSD, în timp ce guvernanţii au pus gând rău celor care trimit bani în ţară şi vor să-i monitorizeze la sânge.
România e statul membru UE cu cea mai mare comunitate de cetăţeni plecaţi să lucreze în străinătate, estimările Ministerului pentru Românii de pretutindeni fiind de 3,5 – 4 milioane.
România este depăşită doar de Siria în topul emigrării şi, în mod evident, numărul mare de români plecaţi la muncă în străinătate constituie cea mai mare bilă neagră pentru guvernele care s-au succedat după 1990 până în prezent.
Potrivit Băncii Mondiale, după trei ani de declin consecutiv, remitenţele trimise către Europa şi Asia Centrală (ECA) au crescut cu 20,9% anul trecut.
Cele mai mari transferuri de bani în regiunea Europei de Est s-au făcut către Rusia (8 miliarde de dolari), Ucraina (7,9 miliarde de dolari) şi România (4,9 miliarde de dolari), potrivit raportului BM citat de Bloomberg.
Creşterea remitenţelor s-a datorat aprecierii euro şi a rublei faţă de dolar, avansului economic solid şi perspectivelor de angajare în ţările în care lucrează cei care trimit bani în Europa şi Asia Centrală, se arată în raport.
Ce proiect pregăteşte PSD: românii din străinătate care trimit peste 1.000 de euro în țară vor fi verificați la sânge de statul român.
Banii trimişi acasă de românii din străinătate vor fi mai bine verificaţi. Toţi cei care transferă mai mult de 1.000 de euro trebuie să declare şi de unde au această sumă.
Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că orice bancă sau serviciu de transfer de bani are obligaţia să transmită în maximum 3 zile raportul pentru orice remitere de bani mai mare de 1.000 de euro.
Or, cele mai multe tranzacţii între persoane fizice au loc între românii din străinătate şi rudele de acasă, definite drept remitenţe.
Proiectul de lege promovat de Oficiu pe 31 ianuarie este în dezbatere între instituţiile statului pentru a fi asumat şi trimis în Parlament spre dezbatere şi adoptare.
Anul trecut, cei 266 de milioane de migranţi au trimis către ţările emergente şi în curs de dezvoltare o sumă record: 466 de miliarde de dolari, după trei ani de declin, datorită accelerării creşterii economiei globale, se arată în raport. Pentru acest an se previzionează tot o sumă record: 485 de miliarde de dolari.