Cateva concluzii despre noul asalt la Ponta
Urmeaza 10 zile de manipulari si dezinformari. Dupa votul din parlament, pe motiunea de cenzura si pe avizul de incuviintare a urmaririi penale, vom sti mai multe despre ce va urma...
1. Ponta a zis ca isi da demisia daca va fi urmarit penal. De ce nu face asta acum?
Raspuns: Pentru ca decizia de incepere a urmaririi penale trebuie sa o avizeze Parlamentul, institutia care l-a pus in functie; daca va fi avizata cererea DNA, atunci va fi premierul urmarit penal si abia atunci se aplica criteriile de integritate votate de PSD. Victor Ponta are calitatea de "suspect" in dosarul senatorului Sova, nefiind sub urmarire penala, inca.
De ce nu mai devreme? Pentru ca mai devreme ar insemna nu doar ignorarea legii care prevede aceasta procedura (sa zicem ca o ignora sa faca gesturi corecte politic), dar si pentru ca demisia sa nu este identica cu demisia unui ministru obisnuit. Demisia unui premier inseamna, automat, caderea unui intreg guvern, care a fost investit de Parlament. Deci, decizia chiar trebuie luata de Parlament.
2. Poate Iohannis sa il suspende pe Ponta, in baza articolului 109 din Constitutie?
Raspuns: NU, conform deciziei CCR 207/2008, PRESEDINTELE NU POATE DECIDE asupra urmarii penale sau suspendarii premierului, fara aprobarea Camerei din care acesta face parte, daca vorbim despre un prim-ministru/ministru care este si parlamentar.
Asupra cererii de urmarire penala decide Camera Deputatilor! Presedintele decide doar asupra ministrilor care nu sunt si parlamentari.
Ati avut curiozitatea sa cititi aceasta decizie? Ea arata ca aceasta protectie in fata unei posibile hartuiri a unui ministru e facuta pentru toate faptele de care e acuzat (fie ca e vorba de actiuni inainte de a ocupa functia, fie de fapte comise in functie).
3. De ce Iohannis a cerut demisia lui Ponta, dar n-a cerut demisia sefei ICCJ, acuzata de voci din societatea civila pentru cazul Rarinca?
Raspuns: Pentru ca asa vrea. Atunci, la acel caz, vorbea despre demisie ca despre un act unilateral de vointa (adica, sa vrea doamna, ca daca nu vrea, n-o s-o fortam; si doamna n-a vrut). Acum, cere demisie, pentru a crea presiune publica. Stie ca nu are de partea sa argumentele legale, si incearca doar sa apeleze la o eventuala slabiciune a premierului.
4. Cum poate fi legat Victor Ponta de Dan Sova, conform comunicarii DNA?
Raspuns: Premierul e acuzat de conflict de interese ca l-a numit pe Sova in Guvern, cel care lucrase cu ani in urma la niste companii pe care le-a ajutat sa iasa din faliment (societăţi pe care compania Alinei Gorghiu le baga in faliment, apropo); asadar, e acuzat ca ar fi facut intelegere in 2007 sa il numeasca pe Sova in 2012 in Guvern – cum s-a creat legatura asta? Doar procurorul de caz stie... (el facand referire si la prevederi din noul Cod Penal, intrat in vigoare in 2014, deci cu doi ani dupa ce Sova a fost numit). De celelalte, nu comentez, nu cunosc probele. Sigur, acuzatiile suna dur, dar asa au sunat si in cazul Rarinca...
5. Ce se va intampla in perioada urmatoare? Va cadea Guvernul? Vor veni liberalii la putere?
Raspunsul acesta il vom afla saptamana viitoare – majoritatea parlamentara, pentru moment, este solida. PSD-ul il sustine pe Ponta, la fel si partidele din coalitie, pana acum. Daca vor ramane alaturi de el si in continuare, au sansa de a continua guvernarea. Doar daca majoritatea parlamentara se prabuseste, are sanse Catalin Predoiu sa fie "elected" premier.
6. Ce se intampla cu actul de guvernare si cu ceea ce conteaza pentru omul obisnuit?
Raspuns: TVA-ul scazut la alimente nu mai poate fi luat inapoi, dar Codul Fiscal, da. Probabil, daca Guvernul Ponta cade, va fi blocat Codul Fiscal si, odata cu el, si reducerea generala a TVA. Se va bloca si legea salarizarii – care avea in plan cresterea salariilor mici (pana la urma, vor reveni la putere cei care stiu sa taie, nu sa dea). De asemenea, se vor bloca si altele (gen Master Plan-ul pe transporturi, care era pe ultima suta de metri la Comisia Europeana). Poate ca, un trimestru, economia va functiona, inertial (asa se intampla), iar raportarile din toamna vor fi despre ce s-a intamplat pana in iunie, inclusiv. Dupa, insa, daca revin la butoane cei care au guvernat alaturi de Emil Boc (Predoiu, Ialomiteanu & co), nu mai putem sti. Ceea ce este insa cel mai dramatic este ca sansa unui dialog si a unei constructii pozitive pentru Romania vor fi fost ratate. Romania era intr-un context international interesant (cu oportunitatea unei cresteri constante, cu o economie dinamica, pe cale sa atinga independenta energetica si cu perspectiva intrarii in zona Euro – despre asta trebuie o discutie speciala). Greu de crezut ca aceste oportunitati vor fi valorificate...
Asadar, Klaus Iohannis a ales sa fie "jucator". O face similar cu Traian Basescu. Si o face, la fel ca Traian Basescu, tot pentru a-si sustine o majoritate parlamentara, impotriva votului cetatenilor (lumea l-a votat pe el sa fie presedinte, si USL-ul sa guverneze).
Ponta a ales sa continue lupta – pentru ca batalia sa nu e cu Justitia (ar fi doar daca ar refuza demisia dupa un eventual vot al Parlamentului).
In functie de aceasta batalie, vom vedea cine are sanse mai mari sa castige alegerile anul viitor (pentru ca despre asta este vorba, de fapt).
Urmeaza 10 zile de manipulari si dezinformari. Dupa votul din parlament, pe motiunea de cenzura si pe avizul de incuviintare a urmaririi penale, vom sti mai multe despre ce va urma...
Dan Sultanescu este analist politic, www.infopolitic.ro
Ştirile orei
Ai dreptate. Vzi la ANTENA 3.
Iar Ponta să fie promovat președinte, ca să fericească țara.
Dar urgent!