Câţi bani îi costă pe români să încaseze salariul pe card

| 09 ian, 2014

Dintr-un salariu de 2.000 de lei încasat pe card, un român lasă la bancă anual comisioane de administrare şi de retragere cuprinse între 60 de lei şi 200 de lei, reiese dintr-o analiză gândul.

În primele nouă luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate. Dintr-un salariu de 2.000 de lei încasat pe card, un român lasă la bancă anual comisioane de administrare şi de retragere cuprinse între 60 de lei şi 200 de lei.

Unele bănci percep atât comision de administrare pentru card, cât şi pentru contul curent de care este legat. Altele practică un comision de retragere de la ATM atât în reţeaua proprie, cât şi la bancomatele altor instituţii. Mai mult, comisionul de interogare al soldului este perceput de opt dintre cele mai mari zece bănci de pe piaţă.

Care sunt băncile cu cele mai mari comisioane

Clienţii UniCredit Ţiriac Bank, BRD şi BCR sunt cei mai dezavatajaţi din punct de vedere al comisioanelor pe care le plătesc anual. Acestea se ridică la peste 200 de lei în cazul unor carduri de debit clasice.

La polul opus se află CEC Bank şi Banca Transilvania, unde comisioanele anuale nu depăşesc 100 de lei.

Numărul cardurilor de debit în circulaţie se ridica, la nivelul lunii septembrie, la peste 11,7 milioane, în creştere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Totodată, reţeaua de ATM-uri a băncilor din România era de circa 10.850 de unităţi.

Românii au retras în trimestrul trei din 2012 circa 29,4 miliarde de lei de pe cardurile de debit, echivalentul a 6,6 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Citiţi în continuare care sunt avantajele cardurilor de salariu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ