Câţi bani vrea să strângă Guvernul din avalanşa de noi taxe

| 20 dec, 13:09

Guvernul a decis să mărească pe neașteptate povara fiscală în România, deşi Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Liviu Dragnea au promis că nu vor crește nicio taxă și nu vor introduce niciun impozit nou în mandatul lor.

Guvernul introduce abrupt, de la 1 ianuarie 2019, impozite noi și vor crește altele care se aplică deja, deși nu mai sunt nici două săptămâni înainte de finalul anului.

Potrivit unor surse apropiate guvernului, suma aşteptată este de 10 mld. lei. Doar din taxa pe activele bancare, în funcţie de ROBOR, guvernul ar putea să strângă aproximativ 4 mld. lei.

Alte măsuri avute în vedere: o creştere a taxelor pe compa­niile din telecom, dar şi un preţ maxim la energie.

„Ştim foarte bine, din păcate, com­por­ta­mentul lor (companiilor din energie – n.red.) arată un dispreţ faţă de ce înseamnă eco­nomia din România. Un comportament în baza unor legi existente, dar unul incorect faţă de ceea ce înseamnă economia din România. Aceste com­pa­nii , prin diferite metode, cum e cazul secto­rului de gaze, sunt diferenţe foarte mari între preţul de productie şi cel final, aşa că se propune o limitare de 68 de lei pe MW oră, pe o perioadă de 3 ani de zile, până în 28 februarie 2022, astfel încât preţurile gazelor nu poate depăşi valoarea de 68 de lei pe MW/h, indi­ferent de vânzător", a spus Teodorovici.

În privinţa băncilor, guvernul propune introducerea unei aşa-numite „taxe pe lăcomie" pe activele bancare. Când Robor este între 3,01% şi 3,5%, taxa este de 0,9% din active, ceea ce înseamnă încasări suplimentare de 3,6 miliarde de lei.

Potrivit surselor HotNews.ro, aceste modificări urgente sunt făcute deoarece Guvernul nu poate întocmi bugetul pe 2019.

Pur și simplu nu ies socotelile pe partea de venituri. Acestea sunt mult prea mici, dacă păstrează nivelul fiscal din prezent, comparativ cu toate cheltuielile pe care trebuie să le facă pentru plata salariilor în sectorul bugetar și pensiilor. În aceste condiții este sacrificat mediul de afaceri.

Aceste modificări făcute peste noapte dau peste cap planurile de afaceri ale companiilor, mai ales că multe dintre ele și-au întocmit deja bugetele pe 2019.

Ministerul Finanțelor nu a calculat un potențial impact negativ asupra economiei. De altfel, pentru aceste decizii nu s-a consultat cu reprezentanții mediului de afaceri, aceștia fiind luați prin surprindere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ