Cazanciuc, despre iniţiativa adoptată tacit de Senat privind jurnaliştii care fac dezvăluiri în cauze penale

| 02 oct, 2014

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, consideră că propunerea legislativă a senatorului Şerban Nicolae privind pedepsirea celor care fac dezvăluiri în cauze penale trebuie dezbătută în Camera Deputaţilor, pentru 'a se înţelege mai bine raţiunea proiectului, dacă este armonizat sau nu cu ansamblul codului', după ce a trecut de Senat prin adoptare tacită.

Robert Cazanciuc a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu crede că intenţia senatorului a fost de a pedepsi jurnaliştii.

'Poate că intenţia senatorului nu a fost neapărat de a pedepsi ziariştii. Cred că intenţia a fost de a găsi o formulă prin care să previi scurgerea de informaţii atunci când ai de a face cu acte nepublice. Cred că e nevoie de o dezbatere pe acest articol la Cameră şi sper ca dezbaterea să lămurească foarte clar dacă este nevoie de acest articol în forma în care a trecut tacit acum, sau dacă va trebui modificat sau eliminat cu totul. Nu întotdeauna această procedură de adoptare tacită este în favoarea bunelor intenţii, cu siguranţă dezbaterea ne va face să înţelegem mai bine raţiunea proiectului iniţiată de senator, dacă este armonizată sau nu cu ansamblul codului. Sper ca la Camera deputaţilor să lămurim toate aceste lucruri', a subliniat ministrul justiţiei.

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae prin care se modifică Codul Penal în sensul în care dezvăluirea, fără drept, a înscrisurilor oficiale dintr-o cauză penală poate fi pedepsită cu închisoare de la câteva luni până la maximum cinci ani sau cu amendă, în funcţie de situaţie.

'Declaraţia publică cu caracter nereal, făcută cu intenţie, la adresa unui judecător, a unui complet de judecată sau a unui organ de urmărire penală, făcută în scop de intimidare a acestora, de oricare dintre părţi, direct sau prin reprezentanţi autorizaţi, în legătură cu o instrumentare a unei proceduri judiciare aflată în curs de desfăşurare, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la şase luni sau cu amendă', se arată în propunerea legislativă.

Potrivit acesteia, divulgarea fără drept de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se obţină ori să se administreze o probă, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

'Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea unei calităţi stabilite de lege sau a atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă', mai arată textul citat.

De asemenea, documentul mai spune că dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

'Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la doi la cinci ani. Nu constituie infracţiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi ilegale comise de instanţă sau de organul de urmărire penală în cursul cercetării unei cauze', mai arată propunerea legislativă.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, propunerea legislativă urmând să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ