Cazanciuc: Ministerul Justiţiei analizează proiectul privind pierderea pensiilor de către torţionari
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că instituţia pe care o conduce are în analiză proiectul care prevede pierderea pensiilor de către torţionarii comunişti.
"Ce pot să vă spun este că noi, în cadrul Ministerului, avem în analiză un asemenea proiect care prevede pierderea acestor pensii", a spus Robert Cazanciuc, după şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
Premierul Victor Ponta declara, pe 14 august, că este dispus să-şi asume răspunderea pentru suspendarea plăţii pensiilor torţionarilor comunişti, dacă Parchetul începe o acţiune penală împotriva acestora, şi i-a cerut atunci ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să găsească o soluţie juridică pentru rezolvarea problemei.
"Îmi angajez eu răspunderea - cu dumneavoastră împreună - cu torţionarii, dacă avem orice fel de începere de acţiune penală din partea Parchetului sau un mic suport juridic, să le suspendăm plata pensiei până se judecă procesul. Probabil că o să ne dea în judecată. Vorbiţi şi cu CSM, şi cu toţi cei care ne mai pot sprijini. Ăştia, marii anticomunişti care condamnau anticomunismul, văd că i-au lăsat pe torţionari foarte bine. Haideţi să luăm noi măsuri, care eram oameni tineri în '89 şi nefiind din acelaşi sistem cu ei putem să luăm măsuri", i-a spus atunci Ponta lui Cazanciuc, în şedinţa Guvernului.
Totodată, premierul i-a cerut ministrului Justiţiei ca, în afară de Consiliul Superior al Magistraturii, să solicite un punct de vedere în acest sens de la Curtea Constituţională şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
"Vreau să găsim soluţia. Nu pot să cred că nu există nicio soluţie juridică şi doar ne uităm", a mai spus Ponta.
Premierul declara, pe 13 august, că Guvernul îşi "asumă riscul" de a emite o ordonanţă de urgenţă prin care pensiile speciale ale torţionarilor comunişti vor fi reduse, dar preciza că decizia nu poate fi luată în lipsa unui "suport" juridic din partea Parchetului.
"Pe baza unor constatări ale Parchetului pot să intervin legislativ, pentru că altfel nu am voie să tai pensia cuiva, că mă dă în judecată şi Curtea Constituţională a spus că nu am voie să mă ating de pensia nimănui. În măsura în care în care am un suport de la Parchet, nu mai aştept hotărâri judecătoreşti, imediat, prin ordonanţă de urgenţă - dacă nu marii anticomunişti de la televizor poate fac un proiect de lege, însă sunt anticomunişti din gură, dacă nu o să fac eu Guvernul o ordonanţă şi o să reglementez acest lucru", spunea atunci Ponta.
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că în prezent procurorii studiază toate materialele depuse împreună cu sesizările privind crimele şi abuzurile politice comise în perioada comunistă.
"Suntem în faza în care analizăm, studiem toate materialele depuse de cei care ne-au sesizat şi urmează ca, în curând, materialul este destul de voluminos, să ne stabilim şi direcţiile de acţiune", a spus Tiberiu Niţu, care a venit la CSM pentru a participa la şedinţa Plenului Consiliului.
Întrebat dacă Alexandru Vişinescu va fi chemat în această săptămână la audieri, procurorul general al României a spus că nu poate să facă aprecieri "asupra distanţei în timp când se va proceda la audieri".
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a solicitat, pe 30 iulie, Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti începerea urmării penale a fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu, pentru omor deosebit de grav.