Cazul Caracal. Institutul de Medicină Legală: Analizele ADN, reluate pentru oasele găsite în pădure
Cazul Caracal: Analizele ADN vor fi reluate pentru oasele găsite în pădure, anunță Institutul pentru Medicină Legală.
Conform INML, cercetarea este complexă și necesită timp. În plus, procedurile sunt îngreunate de starea de degradare avansată în care se află oasele găsite de anchetatori în pădure.
Este vorba despre fragmentele oasoase despre care Gheorghe Dincă a afirmat că aparțin Luizei.
Directorul INML, George Curcă, a anunțat că că rapoartele transmise DIICOT în cazul Caracal sunt preliminare deoarece expertiza continuă pe rămăşiţele identificate şi subliniază că toate oasele sunt în curs de reanalizare, chiar dacă sunt în stare avansată de degradare.
„La acest moment, INML „Mina Minovici” Bucureşti, prin experţii săi, la solicitarea organelor de urmărire penală, efectuează activităţi specifice de medicină legală în cazul mediatizat de la Caracal. Contrar unor afirmaţii care au apărut în spaţiul public, INML Mina Minovici Bucureşti nu a emis comunicate, ci a intocmit rapoarte de expertiză conform procedurilor legale”, se arată într-un mesaj transmis Mediafax de directorul INML, George Curcă.
Datele medico-legale conţinute în aceste rapoarte de expertiză au valoare ştiinţifică şi constituie elemente probatorii puse la dispoziţia anchetatorilor.
„Este important de subliniat faptul că cercetările medico-legale care se întreprind în astfel de cazuri sunt complexe şi necesită timp. Faţă de acest aspect, arătăm faptul că rapoartele de expertiză ce au fost întocmite şi comunicate organelor de urmărire penală până la momentul actual sunt preliminare, întrucât rezultatele obţinute sunt parţiale”, mai atrage atenţia şeful INML.
Pentru date medico-legale complete, specialiştii INML continuă cu expertiza medico-legală şi cu alte activităţi de laborator antropologice şi genetice.
„În acest sens, se continuă efectuarea testelor şi procedurilor fizico-chimice antropologice asupra fragmentelor osoase. Totodată, pentru a completa datele medico-legale în interesul justiţiei, se desfăşoară un proces de reeşantionare şi de reluare a analizelor ADN, proces care va continua, chiar dacă materialul osos avut la dispoziţie este în stare avansată de degradare”, mai arată Curcă.
Institutul Național de Medicină Legală a anunțat sâmbătă că nu au putut găsi niciun profil ADN de pe oasele recuperate din pădurea din apropierea orașului. Potrivit specialiștilor, acestea erau prea arse. Procurorii DIICOT au retrimis INML o cerere de a reface analiză și de a o continuacu alte fragmente umane găsite în lizeră, adică bucăți de dinți.