Case, terenuri şi instalaţii industriale ale lui Hayssam, puse sub sechestru încă din 2004
DIICOT a dat publicităţii, astăzi, lista bunurilor - clădiri, maşini, conturi în bancă - deţinute de Omar Hayssam, pe care a fost pus sechestru asigurator încă din anul 2004, în cadrul dosarelor în care sirianul a fost trimis în judecată.
Reprezentanţii DIICOT au anunţat, astăzi, că în dosarul în care Omar Hayssam a fost trimis în judecată, alături de alţi patru inculpaţi, pentru complicitate la delapidare în formă continuată, înşelăciune în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, complicitate la folosirea de acte falsificate la autoritatea vamală, complicitate la infracţiunea de tentativă la înşelăciune şi iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, "au fost dispuse şi aduse la îndeplinire măsuri asiguratorii".
Potrivit anchetatorilor, prejudiciul produs în acest caz este de 7,8 milioane lei prin delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei, prin înşelăciune, şi 17,3 milioane de lei prin spălare de bani.
Printre bunurile puse sub sechestru în acest dosar se numără
- un apartament al lui Omar Hayssam situat pe Calea Călăraşilor din Capitală,
- o clădire şi teren aflate pe strada Spătarului din Bucureşti,
- două terenuri din Otopeni, de 4.301 de metri pătraţi, respectiv 6.611 de metri, deţinute de sirian prin intermediul cumnatului său Nicolae Nasture,
- un cont deschis de Hayssam la Credit Europe Bank, pentru suma de 10.780,58 de dolari.
De asemenea, anchetatorii au instituit sechestru asigurator prin blocarea tuturor conturilor deschise la bănci de un număr de 47 de societăţi comerciale, dar şi asupra sumei de un milion de euro dintr-un cont deschis la Credit Europe Bank şi a unui Audi A8, proprietate a SC City Center SRL.
În acelaşi dosar, prin ordonanţa din 28 noiembrie 2005, "s-a dispus poprirea sumelor de 7.744.893.066 Rol datorată de SC City Center SRL către SC Kaiser Trading SRL şi asupra sumei de 6.273.855.287 Rol datorată de SC City Center SRL către SC Dorothea Trading SRL; (până în prezent nu a fost transferată nici o sumă în contul SC Kaiser Trading SRL şi SC Dorothea Trading SRL", mai precizează DIICOT.
În februarie 2006, anchetatorii au instituit sechestrului asigurator şi asupra unor instalaţii industriale, printre care staţie de epurare, deferizare, hală deferizare, depozit, punct termic, fabrică de apă situate în Vatra Dornei, instalaţie de suflat preforme marca Sidel, generator abur, cazan 1.250 de kilograme, compresor, maşină de împachetat baxuri marca Kisters, cuptor pentru folie termocontractabilă, benzi transportoare pentru produse finite şi pentru baxuri, paletizor marca Krones, tablou electric general, toate situate în incinta fabricii de îmbuteliere a apei din Vatra Dornei.
O altă poprire a fost dispusă pentru sumele de 29.267.024.202 lei si 1.829.000.000 lei datorate de SC Bucovina Enterprises SRL şi respectiv SC Rio Bucovina Distribution SRL lui Omar Hayssam, ca urmare a creditărilor efectuate în societate, mai precizează DIICOT. "Prin procesul-verbal din data de 14.03.2006, s-a constatat că până la data aducerii la îndeplinire a măsurilor asiguratorii SC Rio Bucovina Distribution SRL a restituit asociatului o parte din suma reţinută în ordonanţă, astfel că s-a dispus măsura asiguratorie a popririi doar asupra sumei de 1.734.016.800 ROL, sumă ce nu a fost transferată de către societate până în prezent. Totodată, cu privire la suma datorată de SC Bucovina Enterprises SRL inc. Omar Hayssam, cu prilejul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii s-a constatat că societatea mai avea de plătit suma de 27.054.350.800 lei", se mai arată în comunicat.
Tot în dosarul de înşelăciune şi delapidare, s-a pus sechestru pe bunuri situate în incinta fabricii de îmbuteliere a sucurilor din Timişoara, respectiv drumuri şi platformă beton, reţele canalizare, reţele apă, puţuri, instalaţie de sirop marca Dohler, instalaţie de suflat preforme marca Sidel, bloc Krones, instalaţie de deferizare şi demanganizare, carusel şi antemasă VKS-PET, maşină etichetat Canmatic, maşină de împachetat in folie prin contracţie 190/60, unitate preamestec şi tablou electric de comandă paletizor.
Alte bunuri puse sub sechestru asigurator sunt: autospecială-platformă autospecializată marca Roman, autospecială-platformă autospecializată marca Roman, apartament situat în Comăneşti, autotractor Volvo şi semiremorcă utilitară, semiremorcă utilitară.
Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.
Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul "Volvo" şi fraude în cauza "Foresta Nehoiu".
El este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.
În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi.
Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.
Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.
Hayssam este vizat şi într-un dosar de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), privind privatizarea IPRS Băneasa, cauza vizând depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experienţa şi capacitatea financiară a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedură.
Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în dimineaţa zilei de 19 iulie, anunţa purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.