CC: investigaţia la Hidroelectrica este blocată de "băieţii deştepţi"
Investigaţiile Consiliului Concurenţei şi Comisiei Europene , declanşate în cazul Hidroelectrica, ar putea fi încheiate până la sfârşitul acestui an, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului.
"La ora actuală, există două investigaţii ale Comisiei Europene pe subiectul Hidroelectrica şi o investigaţie a Consiliului Concurenţei. Noi ne uităm şi aplicăm Legea Concurenţei din România. Ne uităm dacă nu cumva contractele pe termen foarte lung au închis piaţa concurenţială, adică nu au mai permis intrarea altor actori pe piaţă. În mod normal, investigaţia pe Hidroelectrica ar trebui să o finalizăm undeva la sfârşitul acestui an, dar avem nişte probleme tehnice din punct de vedere juridic. Suntem blocaţi în instanţă, ni se blochează accesul la anumite documente de către avocaţii traderilor sau "băieţilor deştepti", cum li se mai spune", a spus Chiriţoiu la Realitatea TV.
Acesta a adăugat că, în ceea ce priveşte investigaţia forului european, care urmăreşte două aspecte, rezultatele pot apărea în cursul acestui an.
"Comisia Europeană are şi ea o investigaţie împărţită în două: se uită la ALRO şi la Mittal, pe de o parte, şi la traderi şi câteva companii de stat, gen Termoelectrica, pe de alta. Practic, se analizează dacă nu cumva energia vândută la preţuri aparent scăzute de către Hidroelectrica nu reprezintă o formă de ajutor de stat către cei care au avut contracte. După informaţiile mele, Comisia este destul de aproape să dea un verdict şi cred că, undeva în acest an, vom avea răspunsul de la Bruxelles", a afirmat şeful Consiliului.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii şi cu pierderi de 350 milioane de lei după primul semestru al anului 2012. Termenul de ieşire din insolvenţă a companiei este de 26 iunie 2013.
Recent, administratorul judiciar al companiei, Euro Insol, a anunţat că datoria Hidroelectrica către creditori este, în prezent, cu 1,2 miliarde lei mai mică decât sumele solicitate la momentul deschiderii procedurii de insolvenţă, compania urmând să achite către creditori suma de 3,59 miliarde lei, în timp ce alte 760 milioane lei sunt înscrise sub condiţie.