CCR a declarat neconstituţional un articol din Legea Insolvenţei

| 31 mai, 13:44

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat termenul în care poate fi formulată contestaţia la raportul lunar întocmit de administratorul judiciar.

CCR a admis în data de 12 mai 2016 excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocaţii societăţii de avocatură Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) cu privire la prevederile art. 21 alin. 3 din vechea Lege a Insolvenţei nr. 85/2006, care statuează că măsurile administratorului judiciar cuprinse în raportul lunar pot fi contestate în termen de trei zile calculate de la depunerea raportului respectiv la dosarul cauzei, un extras al acestuia trebuind a fi publicat şi în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, potrivit Mediafax.

Excepţia de neconstituţionalitate este aplicabilă în multe cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată, respectiv în proceduri de insolvenţă deschise anterior intrării în vigoare a Legii 85/2014.

Concret, un creditor sau o persoană interesată să conteste o măsură dispusă prin raportul lunar nu avea cum să cunoască efectiv momentul depunerii raportului la dosarul cauzei decât ca urmare a unor eforturi nerezonabile de a face verificări în mod constant la grefa instanţei în vederea studierii dosarului, pentru a afla dacă raportul de activitate a fost depus şi dacă acesta conţine măsuri ce pot sau trebuie să fie contestate.

Astfel, termenul de depunere a contestaţiei la măsură apărea ca fiind unul netransparent, de cele mai multe ori în practică contestaţiile fiind formulate tardiv. Neconstituţionalitatea viza încălcarea liberului acces la justiţie, astfel cum este prevăzut de art. 21 şi 57 din Constituţia României şi corect interpretat în concordanţă cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului .

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ