CCR aruncă în aer CSM: Mandatul membrilor expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeași dată pentru toți
Curtea Constituțională a anunțat, joi, că a declarat neconstițutională interpretarea dată de Senat cu privire la validarea unor mandate ale unor membri CSM.
Mai exact, este vorba despre legea prin care 8 membri ai Consiliului au fost validați cu mandate pline de 6 ani, deși au venit pentru restul de mandat, înlocuind alți membri în exercitarea mandatului.
După decizia Curții, mandatele celor 8 magistrați vor înceta în acest an, la fel ca în cazul celorlalți membri CSM cărora li se încheie mandatul la termen, au explicat pentru HotNews.ro specialiști în drept.
“Prin urmare, având în vedere trăsătura Consiliului Superior al Magistraturii de organism colegial, mandatul membrilor săi expiră la împlinirea termenului de 6 ani, deci la aceeaşi dată pentru toţi membrii. Cu alte cuvinte, persoanele care dobândesc calitatea de membru al Consiliului pe parcursul termenului de 6 ani, ocupând un loc vacant în cadrul organismului colegial, îşi vor îndeplini atribuţiile legale şi constituţionale de la data validării sau alegerii în funcţie, după caz, pentru restul de mandat rămas până la expirarea acestui termen. Orice interpretare contrară, în sensul că fiecare membru al Consiliului Superior al Magistraturii poate fi validat sau ales pe un mandat întreg de 6 ani, care curge individual, independent de mandatele celorlalţi membri, este neconstituţională”, se arată în comunicatul CCR.
Asociația "Forumul Judecătorilor din România" arată, după decizia Curții Constituționale privind mandatul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, că demisia din funcția de președinte al CSM ar reprezenta "o reacție firească". , se arată într-un comunicat remis Hotnews.
"Asociația "Forumul Judecătorilor din România" solicită președintelui Consiliului Superior al Magistraturii să își asume întreaga răspundere pentru situația creată în urma demersurilor individuale, sub forma unor "scrisori", prin care a determinat Senatul României să modifice intempestiv și netransparent modalitatea de interpretare și aplicare a legii cu privire la durata mandatului membrilor CSM. (...) Demisia din funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii ar reprezenta o reacție firească în urma gravelor consecințe ale Hotărârii Senatului din 7 martie 2016 asupra alegerilor care ar fi trebuit organizate în această perioadă și care au fost suspendate ca urmare a hotărârii Curții de Apel București, toți judecătorii acestei instanțe fiind acuzați de părtinire prin formularea unei cereri de strămutare halucinante, respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție", se arată într-un comunicat al FJR.
De asemenea, FJR acuză lipsa de reacție publică a membrilor CSM față de această situație.
Asociația "Forumul Judecătorilor din România" susține că, dacă nu ar fi existat o reacție a unor asociații profesionale, atunci această "ilegalitate" ar fi produs efecte pe termen nedefinit.