CCR dezbate sesizarea privind ordonanţa referitoare la migraţia aleşilor locali

| 17 dec, 2014

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate miercuri sesizarea depusa de parlamentarii PNL si PDL in legatura cu neconstitutionalitatea Legii pentru aprobarea OUG nr. 55/2014 privind migratia alesilor locali, anunta Agerpres.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu a anuntat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca au fost stranse semnaturile necesare sesizarii CCR.

“Lupta noastra cu OUG 55 a inceput inainte de publicarea ei in Monitorul Oficial. Daca va intrebati de ce ea continua si dupa alegeri va spunem: pentru ca, in primul rand, avem nevoie sa dam o data pentru totdeauna la o parte posibilitatea ca Guvernul prin OUG sa incerce sa influenteze procesul electoral”, a declarat Nicolescu.

In opinia liberalilor, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstitutionala pentru ca ordonanta este neconstitutionala.

“Din punctul nostru de vedere, legea privind aprobarea OUG nr. 55/2014 este neconstitutionala pentru ca OUG este neconstitutionala si in sensul acesta avem o multime de decizii ale CCR care arata ca prin lege nu se poate suplini viciul de constitutionalitate al OUG respective. De ce este ordonanta de urgenta neconstitutionala? (…) In primul rand, prin OUG, conform articolului 115 alin. 6 din Constitutie, nu se poate afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului. Or, in cazul acesta, OUG 55 modifica reglementari privind doua institutii prevazute de Constitutie – prima dintre ele se numeste administratia publica locala (…), cea de a doua la fel de importanta, pentru ca este esenta democratiei, este data de partidele politice”, a explicat Nicolescu.

El a spus ca art. 115 alin. 6 din Legea fundamentala interzice adoptarea OUG in materia drepturilor electorale, pentru ca se introduce o noua categorie de alesi locali – supleantii.

“Supleantii pana acum nu erau prevazuti ca atare in lege, care au si niste drepturi in sensul ca pot sa opteze daca vor sa ramana in partidul lor sau nu. Acest lucru, din punctul nostru de vedere, nu putea fi facut prin OUG”, a aratat Nicolescu.

Liberalii sustin ca dispozitiile OUG 55/2014 sunt contrare jurisprudentei CCR in materia migratiei politice a alesilor locali.

“CCR a subliniat in mai multe decizii (…) ca dispozitiile Legii 393/2004 privind statutul alesilor locali, prin care un ales local isi pierde mandatul daca se inscrie in alt partid politic decat cel pe listele caruia a candidat este exclus sau demisioneaza din partidul pe care-l reprezinta in administratia locala, sunt constitutionale. Per a contrario o norma care permite unui ales local sa schimbe partidul pe listele caruia a candidat si sa-si pastreze sau sa obtina un mandat de ales local este neconstitutionala”, se arata in sesizarea PNL si PDL.

Senatul, in calitate de Camera decizionala, a dezbatut martea trecuta si a aprobat proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 55/2014 referitoare la migratia alesilor locali.

 

Tag-uri: ccr, legea migratiei, pdl, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ