CCR discută pe 26 iunie sesizarea privind modificarea Legii referendumului
Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta pe 26 iunie sesizarea Partidului Democrat Liberal privind modificarea Legii de organizarea şi desfăşurare a referendumului prin care a fost scăzut pragul de prezenţă.
PDL a sesizat luni Curtea Constituţională în cazul proiectului de lege privind scăderea pragului de prezenţă la referendum.
"Noi ne-am spus punctele de vedere, le cunoaşteţi, puncte de vedere pe fond, puncte de vedere pe procedură care ţin cont inclusiv de decizii ale Curţii care spun foarte clar cu cât timp, la o adică, ar putea fi făcute modificări în legislaţie înaintea unui referendum", a declarat luni preşedintele PDL, Vasile Blaga.
Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a susţinut săptămâna trecută că proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum este "o lege care încalcă categoric Constituţia, motiv pentru care PDL o va şi ataca la Curtea Constituţională".
"Suntem în pregătirea textului şi ca un fapt, cred eu, de semnalat, este pentru prima dată când Opoziţia este unită în marea majoritate. Toate cele trei partide de Opoziţie, PDL, ca principal partid de Opoziţie, s-au alăturat UDMR şi PP-DD. Avem peste 80 de semnături pe care le-am strâns pentru a ataca la CCR, iar atacul este foarte simplu. Ne uităm numai la Decizia 731/2012 a Curţii unde se spune foarte clar: condiţia de desfăşurare a unui referendum este constituţională în măsura în care participarea la referendum este asigurată de cel puţin jumătate plus 1 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Deci, dacă există o decizie a Curţii, dacă există o prevedere clară în Constituţie unde se spune că suveranitatea naţională aparţine poporului român care şi-o poate exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum, încercarea de a modifica acest prag încalcă atât prevederile articolului 1, cât şi decizia Curţii Constituţionale", a afirmat Mircea Toader.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercurea trecută proiectul privind modificarea Legii referendumului în sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.