CCR: Nu există conflict juridic de natură constituțională între puterile statului

| 08 feb, 14:09

Curtea Constituțională a României a stabilit miercuri că nu există conflict juridic de natură constituțională între puterile statului.

Curtea Constituțională a României (CCR) a discutat cererile președintelui Klaus Iohannis și șefei Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, privind constatarea unui conflict între puterile statului în urma adoptării OUG privind modificarea Codurilor penale.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a explicat, miercuri, într-o declarație de presă, că CCR nu a găsit un conflict juridic de natură constituțională între puteri:

Declarațiile președintelui CCR:

"Am constatat că nu există un conflict, între Parlament și Guvern. Subliniez că acesta a pornit de la OUG 13 / 2017 și subliniez că abrogarea acesteia nu poate opri procesul constituțional în curs de derulare, pentru că așa cum s-a pronunțat și CCR în mai multe cazuri, renunțarea sau abrogarea unui act normativ nu ne poate opri din procesul acesteia. Deci abrogarea OUG nu are sens.

Cât despre natura conflitului dintre P și Guvern – s-a spus că Guvernul și-a arogat un drept de legiferare pe care nu îl are. Este adevărat că Parlamentul are aceste drepturi. Guvernul, de regulă, nu are o astfel de competență. În mod excepțional, Guvernul poate fi delegat să emită astfel de ordonanțe. În cazul ordonanțelor de urgență, delegările sunt mai largi și se aplică în situații exceționale.

În această privință, nu există un conflict. Guvernul a acționat legal. Urgența și oportunitatea actului normativ nu este de competența Curții să o verifice în această sesizare. Deci aici suntem în materia unui conflict de competență, nu analizăm actul normativ, cu acțiuni care încalcă prerogativele puterii. Este dreptul Guvernului să aprecieze urgența și conținutul ordonanței și aceste lucruri potfi verificate prin control a priori sau litera d legată de neconstituționalitate.

Mâine ne vom pronunța cu privire la sesizarea Avocatului Poporului

Cât despre conflictul cu autoritatea judecătorească, acesta ar fi fost valabil, dacă Guvernul ar fi nesocotit decizia legală, ori CSM apreciază excesiv textul din lege care se referă la avizarea acelor."

Tag-uri: ccr
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ