CCR respinge sesizarea AUR privind numirea preşedintelui ANCOM
Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea AUR în legătură cu hotărârea Parlamentului privind numirea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Potrivit unui comunicat transmis de CCR, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate formulată de Grupul parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor din Camera Deputaţilor şi a constatat că Hotărârea Parlamentului 21/2023 privind numirea preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii este constituţională în raport cu criticile formulate.
"În esenţă, Curtea a reţinut că pentru numirea în funcţia de preşedinte ANCOM este necesară, potrivit legii, o 'experienţă de cel puţin 5 ani în domeniul comunicaţiilor sau în domeniul juridic ori economic în general", condiţie care exprimă în sine un aspect obiectiv circumscris duratei activităţii prestate (5 ani) şi unul subiectiv (nivelul cunoştinţelor dobândite). Curtea a constatat că domnul Zgonea a desfăşurat activitate mai mult de 5 ani în domeniul comunicaţiilor, iar evaluarea nivelului cunoştinţelor sale în domeniu ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului, şi nu a Curţii Constituţionale. Prin urmare, Curtea a constatat că hotărârea criticată nu încalcă art.1 alin.(3) şi (5) din Constituţie", se precizează în comunicat.
Pe 9 mai, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului l-a numit pe Valeriu Zgonea în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Au votat pentru numirea lui Zgonea 270 de parlamentari, iar 33 au votat împotrivă.
Pentru această funcţie au fost doi candidaţi: Valeriu Zgonea, susţinut de partidele din coaliţia de guvernare, şi Mihai Eftimie, susţinut de USR.
Tag-uri:
loading...
Ştirile orei
Comentarii
Adauga un comentariu nou
ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ
x