Ce a lăsat în urmă GEORGE MAIOR la SRI. Cum arată reforma sa
Numirea lui George Maior în fruntea SRI în octombrie 2006 a fost o surpriză pentru toţi având în vedere sentimentele preşedintelui de atunci, Traian Băsescu, faţă de PSD-ul condus de Mircea Geoană. De atunci şi până azi, fostul pesedist susţine că a introdus un amplu proces de reformă a serviciului, din punct de vedere operaţional, intelectual, proceduri, resurse umane.
Liviu Maior SRI. În octombrie 2006, purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, şi Liviu Maior, pe atunci președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al Senatului României, au prezentat într-o conferinţă de presă o idee ce părea fantezistă şi anume aceea că Opoziţia ar trebui să deţină şefia unui serviciu de informaţii. Preşedintele Traian Băsescu l-a sunat atunci pe Mircea Geoană, preşedintele PSD, la consultări la Cotroceni. Maximul de cerinţe cu care Geoană s-a prezentat în faţa şefului statului a fost ca PSD să deţină controlul parlamentar al serviciilor de informaţii. Surpriza cea mare a fost atunci când Băsescu l-a propus direct pe Maior în funcţia de director al SRI. S-a vorbit la acea vreme de influenţa pe care grupul de la Cluj, cu Ioan Rus în frunte, l-a avut pe lângă Emil Boc şi Vasile Blaga, liderii PD. Practica aceasta de numire a unui om politic din Opoziţie într-un post de conducere a unui serviciu de informaţii nu este nouă, fiind întâlnită în Occident.
Citeşte şi: BREAKING NEWS! DIRECTORUL SRI, George Maior, ŞI-A DAT DEMISIA
Reforma SRI. Ajuns în scaunul de director al SRI, Liviu Maior a început, spune el, o amplă reformă a serviciului. "În primul rând, am pornit un program amplu de transformare, de reformă a serviciului. Din punct de vedere operaţional, intelectual, proceduri, resurse umane, am adus Serviciul, după părerea mea, la exigenţele secolului XXI, din punct de vedere al provocărilor de securitate. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să întrunesc Biroul Executiv al Serviciului format din adjuncţi, prim-adjuncţi, şefii principalelor direcţii. Pentru a propune acest program, etapizat pe trei ani. Programul a fost 2007-2010, cu aceste obiective pe care le-am menţionat. Ceea ce nu este uşor într-un Serviciu de Informaţii", a declarat recent Liviu Maior la B1.tv.
Un alt aspect pe care a fost nevoit să-l modifice a fost acela al decuplării politicului de SRI. "Existau tentaţii şi tendinţe. Anumite relaţionări cu sfera politică din zona ofiţerilor de informaţii. Acest lucru l-am curmat foarte tranşant şi, zic eu, intransigent", a mai spus Maior.
Citeşte şi: Cine va fi directorul interimar la SRI după demisia lui George Maior
O altă modificare adusă serviciului a fost aceea de implicare mai mare a directorului. "Toate operaţiunile sunt aprobate de director", Cu nume, prenume. Toate mandatele sunt semnate de director. Deci toate aspectele legate de operativ sunt asumate de director", a afirmat la B1 fostul şef al SRI. Practic, Liviu Maior ştie în acest moment dacă este sau a fost ascultat un ministru, un politician, un ziarist sau un simplu cetăţean.
La categoria eşecuri intră neputinţa de a promova aşa numitele legi Big Brother, trei la număr, toată respinse de Curtea Constituţională.