Ce a obţinut România după prima zi de summit NATO
În ciuda tensiunilor, la finalul primei zile de întrevederi la Bruxelles şi la câteva ore după ce i-a atacat pe aliaţi, Trump a sprijinit planul NATO de impulsionare a apărării împotriva Rusiei. Aliaţii au acceptat propunerea României privind găzduirea unui comandament terestru, dar la următoarele întâlniri ministeriale se va stabili dacă acest comandament va exista sau dacă va fi amplasat în ţara noastră.
Liderii nord-atlantici au reuşit să ajungă la o declaraţie comună echilibrată, care reafirmă solidaritatea şi valabilitatea Art. 5 al Tratatului Atlanticului de Nord. Aliaţii au acceptat propunerea României privind găzduirea unui comandament terestru, dar la următoarele întâlniri ministeriale se va stabili dacă acest comandament va exista sau dacă va fi amplasat în ţara noastră. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri partenerilor din NATO prezenţi la Bruxelles la summitul Alianţei oferta ca România să găzduiască un centru multinaţional de comandă şi control, dar şi propuneri concrete pentru intensificarea prezenţei avansate a NATO în zona Marii Negre.
“În primul rând, trebuie să asigurăm capacităţi mai puternice de apărare şi descurajare. Eforturile pentru coerenţa şi eficienţa Prezentei avansate sunt încă în curs. Trebuie să avem forţele corespunzătoare, cu disponibilitatea adecvată şi cu capacitatea de manevră, cu o structura de comandă adecvată şi capabilităţi corespunzatoare pentru a acţiona în mod eficient ca forţă reală pentru descurajare. Avem nevoie de o abordare unitară şi de o planificare militară unificată pentru întregul flanc estic. Trebuie să implementam în totalitate abordarea coerenta în regiune pe toate dimensiunile – terestru, maritim şi aerian. România a făcut propuneri concrete privind suplimentarea Prezenţei avansate în regiunea Mării Negre. Acţionam în sensul intensificarii disponibilităţii Brigăzii multinationale pe care o găzduim. Acest lucru o va face capabila să acţioneze în toate circumstanţele, inclusiv în cazul conflictelor şi crizelor. În acelaşi timp, România s-a oferit să gazduiască un centru multinaţional de comandă şi control pentru susţinerea Prezenţei avansate, în scopul asigurării coordonării aducerii efectivelor suplimentare”, a declarat preşedintele Iohannis.
Pentru prima oară NATO cere în mod explicit Federaţiei Ruse să îşi retragă trupele amplasate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei. Aliaţii au anunţat în această declaraţie şi întărirea posturii maritime, într-o viziune integrată şi mult mai eficientă. Deciziile negociate anterior la nivelul miniştirlor apărării din Consiliul Nord-Atlantic au fost aprobate de şefii de stat şi de guvern în reuniunea de miercuri. O importanţă deosebită a fost acordată întăririi posturii de descurajare şi apărare, ca rezultat al aplicării unei game largi de măsuri de asigurare, de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei, precum şi de consolidare a profilului de descurajare prin intermediul prezenţei aliate înaintate şi a Forţei de Răspuns a NATO.
Pentru aceasta , şefii de stat şi de guvern au aprobat lansarea Iniţiativei aliate de creştere a capacităţii operaţionale – Iniţiativa "De 4 ori 30" ("Four 30s") care prevede ca până în 2020 Alianţa să aibă la dispoziţie 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadroane de aviaţie şi 30 de vase de război, gata să fie dislocate în mai puţin de 30 de zile, pentru a răspunde potenţialelor ameninţări la adresa securităţii membrilor săi. În domeniul consolidării Structurii de comandă (NATO Command Structure / NCS), a fost aprobată creşterea nivelului de încadrare a acesteia cu peste 1200 de posturi, pentru a face faţă noilor sarcini care stau în faţa Alianţei. Totodată, s-a consfinţit ca noul Comandament aliat întrunit pentru Atlantic să fie dislocat la Norfolk, SUA, în timp ce noul Comandamentul de sprijin din Europa va fi operaţionalizat la Ulm, în Germania. Aliaţii din NATO înearcă, joi, să calmeze armosfera electrică de miercuri, concentrându-se asupra Afganistanului şi Ucrainei, după şocul provocat de Donald Trump, care le-a cerut să-şi dubleze cheltuielile alocate Apărării, relatează AFP. Tot astăzi aşteptăm o declaraţie de colaborare a Georgiei cu NATO la Marea Neagră.