Ce aduce producția de grâu din acest an
Anunțul aplicării din septembrie a măsurii de reducere a TVA pe lanțul de producție grâu – făină – pâine la 9%, acceptată deja de partenerii internaționali ai României, este un eveniment de importanță istorică, mai ales datorită potențialului inițiativei de a conduce la scăderea evaziunii fiscale din domeniu și la ieftinirea produselor de panificație.
Măsura vine într-un moment foarte bun pentru agricultura românească, în contextul în care recolta de grâu de anul acesta se anunță a fi una foarte bună, de circa 7 - 7,2 milioane de tone.
Estimările aparțin președintelui Organizaţiei Interprofesionale “Cereale şi Produse Derivate” (OIPA) și ROMPAN, Aurel Popescu, și depășesc chiar și prognoza Organizației traderilor și procesatorilor agricoli europeni, Coceral, care a prevăzut pentru 2013 o recoltă totală de grâu de circa 6,8 milioane de tone.
Aurel Popescu consideră că procesatorii nu vor fi nevoiţi să apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern. În România, consumul intern de grâu se ridică la 3,3 milioane de tone, la care se adaugă o cantitate de sămânţă de 500.000 de tone şi un stoc de rezervă de 700.000 de tone. Președintele OIPA consideră o treime din producția totală pentru 2013, de peste 7 milioane de tone, va fi grâu bun pentru panificație, iar două treimi va fi grâu furajer.
Valorile anunțate pentru 2013 reprezintă o veste foarte bună, în condițiile în care 2012 a fost un an nefast pentru agricultura românească. Dacă cifrele estimate vor fi valitate de producția reală, 2013 va fi cel mai bun cu aproape 50% față de recolta anului trecut, în condiţiile 2012 a adus doar 4,78 de milioane de tone de grâu.
Datorită acestor rezultate, potrivit Coceral, producția românească de cereale o va depăși pe cea din Italia cu circa 3% în acest an și va face ca economia românească să urce pe locul șase în topul producătorilor europeni.
De asemenea, potrivit consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, PIB-ul României ar putea creşte cu până la două miliarde de lei, în condiţiile unei veri bune, cu recolte bogate.
În acest sens, măsurile luate recent în domeniul agriculturii, precum despăgubirile de la buget de stat pentru fermierii afectați de seceta din vara anului 2012, reluarea plăților subvențiilor blocate și aprobarea plății a 2,7 miliarde de lei pentru peste un milion de beneficiari ai schemelor de plăți unice pe suprafață, au avut un efect pozitiv, de încurajare a producției, ceea ce va duce România înapoi pe primele locuri în topul producătorilor agricoli europeni.
Mai mult de-atât, reducerea TVA pentru grâu, făină și produse de panificație va avea un impact pozitiv asupra economiei prin scăderea nivelului evaziunii fiscale. În acest sens, președintele ROMPAN consideră că evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, în circa 6-8 luni după introducerea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) de 9% la pâine, respectiv de la un miliard de lei în prezent, la circa 200 de milioane de lei, iar pâinea s-ar putea ieftini cu circa 15 procente.
Așadar, producția de grâu din acest an ne aduce, în primul rând, vești bune!