Ce am fost şi ce putem fi în Energie. Exemplul Transgaz
Economica.net scria în mai anul acesta că Transgaz Mediaş a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit brut de 273,342 milioane lei, cu 29% mai mare faţă de cel din perioada similară din 2013, şi un profit net de 248,803 milioane lei, în creştere cu 37%.
Transgaz a aniversat joi, 23 octombrie, 100 ani de transport de gaze naturale în România. Cu acest prilej societatea a găzduit evenimentul intitulat „Transportul Gazelor Naturale în România – Un secol de existență”, la care a participat şi premierul Victor Ponta. Acesta a declarat că Transgaz şi Romgaz joacă un rol important privind drumul spre independenţa energetică.
„Transgazul și Romgazul în primul rând funcționează în acest moment. Au avut listări de succes la Bursă, cu capital și privat alături de cel de stat. Acționează ca două companii moderne, care investesc, au profit, au angajați. Am nevoie ca și Transgaz și Romgaz să pună umărul la ceea ce este strategia națională și asigurarea independenței energetice și de sprijin în special, pentru Republica Moldova, dar și de interconectare cu toți ceilalți vecini ai noștri și de realizare a acestei independențe energetice, fără de care România va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu și lung”, a declarat Victor Ponta.
Citeşte şi: Victor Ponta încurajează programul de foraje ExxonMobil-Petrom din zona continentală a Mării Negre
Un asemenea rol pentru Transgaz, de a contribui la independenţa energetică a României, este fezabil în condiţiile în care compania a înregistrat performanţe notabile. Economica.net scria în mai anul acesta că Transgaz Mediaş a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit brut de 273,342 milioane lei, cu 29% mai mare faţă de cel din perioada similară din 2013, şi un profit net de 248,803 milioane lei, în creştere cu 37%.
Astfel, ţara noastră are toate premisele pentru a redeveni un lider în Europa privind producţia şi distribuţia de gaze. Acesta fiind şi unul dintre obiectivele lui Ponta, ca România să obţină independenţa energetică în 5 ani. Deci, avem voinţă politică, companii puternice şi resurse ce trebuie exploatate: în Marea Neagră şi gazele de şist. Energia este un domeniu în care România trebuie să joace un rol mai activ la nivel european. Suntem ţara cu cel mai echilibrat mix energetic european.