Ce animal de companie ţi se potriveşte
Ai vrea sa-ti iei un prieten patruped si nu stii pe care sa-l alegi? Poti lua o decizie cunoscand mai multe despre tine si animalul favorit.
Se spune ca numai unii oameni iubesc animalele. Eu cred ca toti le iubim si poate ca cei care nu au avut niciodata unul nu au invatat inca sa o faca.
Nu cred ca exista cineva care, dupa o luna de convietuire cu un animal, chiar in raporturi de indiferenta, sa nu incerce sentimente de atasament fata de acesta; nu poti rezista la nesfarsit numeroaselor tendinte de apropiere si comunicare pe care un animal le manifesta fata de tine.
De altfel, importanta unui animal este demonstrata: pe langa compania pe care ti-o ofera, el poate influenta pozitiv cresterea si educatia unui copil, ba chiar si evolutia unor boli cronice.
Am spus toate acestea nu ca un indemn la adoptarea sau cumpararea unui animal, ci pentru cei care resping aceasta idee din start, fara sa cunoasca amanunte.
Un animal obisnuit nu iti consuma din timpul liber mai mult decat, sa zicem, fumarea a trei-patru tigari si, in orice caz, costa mai putin decat platesti lunar pentru a-ti intretine acest viciu. Desigur ca fiecare dintre noi are propriile preferinte si afinitati care, daca sunt respectate, ne pun in situatia de a actiona conform dictonului “ca stapanul si catelul”.
Pentru a fi convinsi ca avem animalul care ni se potriveste cel mai bine, trebuie sa tinem cont de cateva coordonate.
INGRIJIRE
Pe langa plimbare si un spatiu confortabil, animalele trebuie sa beneficieze si de ingrijire; exista rase de caini si pisici deosebit de frumoase, cu un par foarte lung si care trebuie toaletat zilnic – cine are un chow-chow, un ogar afgan sau o pisica persana stie foarte bine ce inseamna asta.
Varsta si stil de viata
Daca esti o persoana mai in varsta sau mai sedentara, e bine sa ai un caine putin iubitor de plimbari lungi, cum este pekinezul. Totodata, este bine sa “cenzurezi” optiunile copiilor, stiut fiind ca adolescentii opteaza adesea pentru rase de caini puternici (rottweiler, pittbull), pe care ii pot scapa de sub control foarte usor.
Performante
De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca fiecare rasa a fost “obtinuta” pentru un anumit serviciu.
In acest fel, poti evita discutii de genul “un ciobanesc german este mai destept decat un caniche” si nici nu ai pretentia ca un doberman sa stea in doua labe ca un bichon sau ca un teckel ori sa pazeasca o curte ca un ciobanesc carpatin.
Daca ai ceva indoieli, nu ezita sa intrebi o persoana autorizata (medic veterinar, crescator de animale). De asemenea, nu este recomandabil sa oferi drept cadou cuiva un animal de companie.
Timpul si spatiul sunt aspecte esentiale
Achizitionarea unui animal trebuie corelata cu posibilitatile de timp si de spatiu ale stapanului; de exemplu, daca esti o persoana comoda sau foarte ocupata si locuiesti intr-o garsoniera, este mai bine sa-ti iei o pisica.
Daca, dimpotriva, ai mult timp liber si locuiesti aproape de un parc sau ai propria curte, ar fi pacat sa nu te bucuri de inteligenta si instinctele unui caine de vanatoare (terrier, brac).