Ce CONDIŢIE pune Kovesi ca DNA să renunţe la colaborarea cu SRI
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu pentru Adevărul, în contextul criticilor privind colaborarea cu Serviciul Român de Informaţii, că dacă DNA ar avea suficiente resurse să poată să facă filaj şi interceptări, atunci nu s-ar mai apela la SRI, potrivit Agerpres.
Ea susţine că nu o deranjează că a apărut în spaţiul public expresia 'binomul SRI-DNA'.
"Noi, de exemplu, nu avem propriul serviciu pentru a face filaje. Avem nevoie. La cine să apelăm? Văd că o parte din cei care critică această colaborare cu SRI sunt în Executiv. OK, daţi-ne mâine suficiente resurse să putem să facem filaj şi interceptări şi vă promit că nu mai apelăm la SRI, o să primim doar sesizări. Sigur, sunt foarte mulţi care şi-ar dori ca doamna Kovesi şi DNA să fie certaţi cu toată lumea, nimeni să nu mai ajute DNA-ul şi să nu mai avem rezultate", a afirmat şefa DNA.
Kovesi a explicat că DNA nu lucrează singură în anchetele penale şi faptul că în comunicatele de presă se recunosc meritele unor instituţii care i-au ajutat pe procurorii anticorupţie, în opinia sa, nu este o problemă care să ţină de modul în care a fost gestionat un dosar.
Ea a arătat că în anii anteriori foarte multe dintre dosare se deschideau ca urmare a unor sesizări venite de la SRI iar în prezent, peste 90% sunt deschise pe baza unor sesizări venite de la persoane fizice, persoane juridice sau instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii.
Citeste si: PROTEST în faţa Guvernului: pensionarii cer condiţii mai bune de trai
"Faptul că într-un comunicat de presă scriem că SRI a sprijinit nu înseamnă că dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări SRI. Poate însemna că SRI ne-a ajutat să facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activităţi pe care noi nu le putem realiza. Nu înseamnă că SRI a lucrat în dosar. În momentul în care ei ne trimit o sesizare şi noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participă la audieri, nu administrează probe, nu fac nimic. Simplul fapt că dintr-o eleganţă instituţională recunoaştem meritele instituţiilor care ne-au ajutat nu înseamnă că aceste instituţii ne ghidează sau ne conduc activitatea. 5% din dosarele deschise în DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizări venite de la serviciile de informaţii sau sesizări din presă. 5%", a precizat şefa DNA.
Referitor la afirmaţia şefului Direcţiei Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, potrivit căreia Serviciul Român de Informaţii urmăreşte dosarele până la capăt, Kovesi a spus că nu ştie ce se înţelege prin 'urmăresc dosarele'.
"Şi jurnaliştii urmăresc dosarele. Ce pot să spun este următorul lucru: colaborarea noastră cu Serviciul Român de Informaţii este strict instituţională. Ei ne trimit sesizările, noi facem ancheta. Nu o să vedeţi niciun ofiţer de informaţii care audiază oameni, care administrează probe sau îi spune unui procuror ce să facă. Pe de altă parte, mie nu-mi este ruşine să colaborez cu o instituţie care este obligată prin lege să-mi trimită sesizări despre fapte de corupţie. Mi-ar fi ruşine să colaborez cu infractorii, cu politicienii corupţi, dar nu cu o instituţie a statului", a subliniat Kovesi.