Ce este cel mai important în privinţa Noului Cod Rutier
Nu cuantumul amenzilor care vor fi încasate la buget în urma aplicării noului Cod rutier este important, ci nevoia de a respecta legea, a spus, astăzi, ministrul de Interne, Radu Stroe.
"Concluziile sunt foarte interesante. Colegii mei au dezbătut pe larg aproape articol cu articol. S-a luat act de aceste propuneri, urmează şi altele în cursul serii, unele mâine, vom vedea dacă ajungem la o formă care să permită membrilor grupului liberal să facă un pas înainte. Eu rămân optimist. Vom vedea", a spus Stroe, citat de Agerpres.
El a precizat că s-a discutat şi despre cuantumul amenzilor şi despre perioadele de suspendare a permisului de conducere.
În ceea ce priveşte aspectul încasării amenzilor, care ar contribui la bugetul de stat, el a apreciat că "problema încasării nu este un capăt de ţară sub aspectul faptului că ar avea mare influenţă la bugetul de stat".
"Ştiu că unul dintre colegii de opoziţie a ridicat această problemă, că Guvernul doreşte să îşi crească veniturile la bugetul statului cu amenzi. Ele sunt nesemnificative în legătură cu cifrele bugetului de stat. Nu cuantumul lor este important pentru bugetul statului, pentru că ele înseamnă foarte puţin, ci nevoia de a respecta textul de lege. Ai greşit, te sancţionează, plăteşti amenda, aici este chestiunea. Problema este a moralităţii faptului că un act normativ prevede o sancţiune că sancţiunea trebuie să fie aplicată şi respectată, deci şi amenda plătită. Aici este problema de moralitate, nu pentru faptul că ar creşte veniturile la bugetul de stat", a mai susţinut Radu Stroe.
Ministrul de Interne a adăugat că unii colegi liberali au cerut ordonanţă de urgenţă, alţii au cerut proiect de lege.
"Deocamdată, permiteţi-mi să mă gândesc ce propuneri concrete vin, să discut şi cu primul-ministru", a spus Stroe, adăugând că şi-ar dori ca noul Cod rutier să fie adoptat miercuri, în şedinţa de Guvern.
El a adăugat că adoptarea Codului rutier va depinde şi de cum se vor derula dezbaterile până atunci.
"Mâine (marţi - n.r.) mai este din nou zi de întâlnire cu grupurile UDMR, PP-DD, PDL", a arătat ministrul de Interne, Radu Stroe.
Poliţia poate sesiza instanţa de judecată pentru a dispune suspendarea permisului de conducere dacă şoferul nu şi-a plătit amenda primită de la oamenii legi în cazul constatării unor abateri de la regulile rutiere, potrivit noului Cod rutier postat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
Chiar dacă şoferul va ataca în instanţă decizia, el nu mai poate circula pe drumurile publice până când hotărârea nu va fi definitivă.
"În situaţia în care autoritatea emitentă a permisului de conducere a sesizat instanţa de judecată potrivit art. 114 alin. (1) lit. e), aceasta va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează până la rămânerea definitiva a hotărârii judecătoreşti. În acest caz, titularul este obligat să se prezinte la unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază sau, după caz, are reşedinţa, în termen de 5 zile lucrătoare de la comunicarea ordinului, pentru a preda permisul de conducere", se arată în proiectul de act normativ, care modifică şi completează OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
În vechiul proiect de modificare a Codului rutier, postat pe site-ul MAI în urmă cu aproximativ o săptămână, şoferului i se impunea să plătească amenda în termen de 30 de zile pentru a nu i se suspenda permisul.
De asemenea, şoferii care sunt depistaţi la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, în cazul în care fapta nu constituie infracţiune, vor avea permisul suspendat o jumătate de an şi vor primi o amendă prevăzută la clasa a V-a de sancţiuni (21-50 de puncte-amendă) dacă sunt la prima abatere de acest gen.
În acelaşi timp, şoferii care circulă pe contrasens şi cei care depăşesc cu mai mult de 60 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv rămân fără permis de conducere timp de şase luni şi primesc o amendă încadrată la clasa a V-a de sancţiuni (21 - 50 puncte-amendă), dacă sunt la prima abatere de acest gen, prevede acelaşi proiect de Cod rutier.