Ce este înjumătățirea ratei la credite: o măsură electorală sau una discriminatorie
Din start afirm că cele două nu pot fi valabile simultan. O măsură care generează nemulțumire nu poate fi electorală. De o măsură electorală profită în general o largă majoritate, nu o minoritate.
În același timp, trebuie să mai clarificăm un lucru: orice măsură a unui guvern poate fi considerată drept electorală, dacă guvernul este politic. Și în marea majoritate a statelor democratice guvernele sunt politice, nu fantezii tehnocrate ce nu pot funcționa pe termen lung.
Această măsură nu este, în opinia mea, una electorală dintr-un motiv foarte simplu. În 2014, Guvernul are de atins niște ținte bugetare clare – în primul rând deficit – pentru ca relația cu finanțatorii internaționali să nu fie afectată. De altfel, nimeni nu spune că tocmai FMI susține această măsură, șefa delegației FMI la București făcând o lungă pledoarie pentru această măsură într-un interviu apărut chiar miercuri.
Pe logica contestatarilor, orice poate fi considerat măsură electorală: reducerea TVA, neimpozitarea profitului reinvestit, reîntregirea salariilor sau schemele de ajutor pentru IMM-uri. De ce? Pentru că aceste măsuri aduc și voturi. Eu cresd însă că este normal să aducă voturi. Un partid politic reprezentat în Guvern este reconfirmat sau nu prin ceea ce face. Ce ar trebui să facă un guvern pentru a nu fi acuzat de acțiuni electorale?:
Rolul oricărui guvern este acela de a distribui resursele, astfel încât polarizarea socială să fie redusă. Sărăcie mare înseamnă economie slabă, imposibilitatea unor investiții ample și alte neajunsuri. Sunt multe studii care arată că o societate în care 85% din banii care se câștigă merg efectiv către o mică parte din populație, deci polarizarea este mare, nu poate supraviețui prea mult. Sunt atâtea exemple de țări care au ajuns în colaps din cauza polarizării. Acolo vrem să ajungem din cauza unora așa-ziși de dreapta, niște neonconservatori odioși care își doresc ca statul să însemne doar procurori? Nu cred.
Ştirile orei
conservatori cu neon?
nu este de vina autorul..
asa a primit articolul...
el decat l-a semnat..
ce,tu ai studii la Sorbona?