Ce exportă cel mai mult România
Cel mai exportat produs realizat in Romania este reprezentat de bujii, arata o analiza realizata de KeysFin.
"Privind structura exporturilor Romaniei, realizezi prin ce transformari a trecut economia in ultimii 24 de ani. Daca inainte construiam si exportam vapoare, utilaje petroliere la cheie, camioane, utilaje agricole etc., in prezent doar cu Loganul si Duster-ul mai putem sa ne laudam", se arata in analiza KeysFin remisa Ziare.com.
In rest, am ajuns sa vindem in majoritate produse neprelucrate sau putin prelucrate, sa exportam materii prime, "practic sa ne vindem resursele fara sa castigam prea mult in plus".
Analistii KeysFin remarca faptul ca Romania a devenit mai mult o piata de desfacere si, chiar daca din punct de vedere statistic stam mai bine cu exporturile, in privinta calitatii acestora o luam in jos.
Fapt recunoscut si de autoritati. "Principalele produse de export nu se numara si printre principalele produse inalt competitive, daca evaluam nivelul competitiv in modul cel mai simplu si relevant, prin cota de piata mondiala. O a doua observatie, este aceea ca produsele cu cea mai mare cota de piata, azi, ca si acum 10 ani, se afla la nivele de procesare foarte scazute", scrie in Strategia Nationala de Competitivitate 2014-2020.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, primele trei categorii de produse competitive la export sunt produsele agricole neprelucrate sau foarte putin prelucrate.
Doua categorii de produse au avut o crestere sustinuta in ultimii ani, si anume firul de matase, de la 2,74% in 2002 la 17,24% in 2012, si oi si capre vii, de la 5,15% in 2002 la 18,44% in 2012.
Acestea se regasesc de altfel pe primele doua locuri ale topului celor mai vizibile produse romanesti pe pietele internationale, fiind urmate de semintele de floarea soarelui (12,3%).
Interesant si relevant in acelasi timp este ca, spre deosebire de anul 2002, cele mai performante 20 categorii de produse de export au devenit aproape in totalitate sau deloc vizibile pe piata mondiala, iar cea mai mare scadere a fost inregistrata pentru produsele cel mai bine clasate anterior, printre care vagoane (-7,83 p.p.) si incaltaminte (-4,78 p.p.).
Seturile pentru bujii, cele mai multe exporturi
In prezent, circa 30% din exporturile Romaniei sunt reprezentate de industria auto si sectorul echipamentelor, printre care se remarca piesele si accesoriile pentru autovehicule (5.52%), autoturismele (inclusiv autocamioane) (5.24%) si anvelopele noi (2,19%).
Cele mai noi date de la Institutul de Statistica arata ca cele mai vandute produse romanesti la export sunt seturile de fise pentru bujii (1,19 miliarde de euro - incasari in primele sapte luni din 2014), urmate de autovehiculele Dacia si Ford (742 milioane de euro), carburanti (motorina de 604 mil.euro si benzina de 507 mil.euro) si grau (425 mil.euro). In top mai regasim partile de caroserii auto, medicamentele si turbocompresoarele.
Cu alte cuvinte, principalele produse de export sunt componentele pentru bujii si carburantii prelucrati in rafinariile romanesti.
Sectoarele cu cea mai mare crestere
Statistica arata, pe de alta parte, ca cea mai mare crestere in procente in cota de piata a exporturilor Romaniei au marcat-o oile si caprele vii (13.30 p.p), vanzarile de animale ajungand sa reprezinte 18.44% din totalul cotei de piata mondiale a produselor din sectoarele industriale si agricole exportate de Romania in 2002-2012, fata de 5,15% in 2002.
In top urmeaza firul de matase (avans de 14,50 p.p.) si semintele de floarea soarelui, sparte sau nu, cu o crestere de 8.08 puncte procentuale, la 12,03%.
Ne mai remarcam la export si prin vanzarea de "schimbatoare ionice bazate pe polimeri", placi aglomerate din lemn sau placi similare din lemn sau alt material lemnos, fir din lana daracita, parti de incaltaminte, bumbac, cardat sau daracit. Asa arata top 10 al celor mai performante grupe de produse, conform datelor Ministerului Eonomiei.
Cea mai notabila evolutie este iesirea aproape completa a confectiilor din randul celor mai performante 20 de produse de export.
Vestea buna este ca, spre deosebire de 2002, in sectorul serviciilor asistam la un avans, chiar daca anemic insa incurajator, al serviciilor de IT (Comunicare si Tehnologia informatiei). Vorbim in special de firmele care produc software si asigura asistenta pentru piata IT&C.
Pe ansamblu, Romania exporta marfuri in valoare de circa 50 de miliarde de dolari anual, din care 87% sunt produse industriale si restul produse agricole, si exporta servicii in valoare de circa 20 de miliarde de dolari anual.
In primele sapte luni ale acestui an, companiile romanesti au facut exporturi de 30,3 miliarde de euro.
Comparatia cu restul Europei
Pentru exportul de marfuri, Romania detine aceeasi pozitie de piata ca si Portugalia (0.32%) si are valori apropiate de tari precum Finlanda (0,41%) sau Grecia (0,20%)
La capitolul servicii (0,24%), suntem la nivelul Croatiei (0,29%) si Ciprului (0.20%), ambele fiind pe o panta descendenta. Romania se afla la mare distanta de performerii UE, Marea Britanie (6.91%), Germania (6.25%), Franta (5.28%).
70% din exporturile de marfuri ale Romaniei se duc catre tarile din UE, mai ales catre Germania, Italia si Franta. Inafara Comunitatii Europene, cele mai multe exporturi merg catre Turcia.
Pe ansamblu, exporturile romanesti reprezinta 1% din totalul exporturilor europene in anul 2013 fata de 0,8% in anul 2008.
Ştirile orei
freelance article writing service dating site profile writing service essay writing book
essay writing essay writing service dublin writing a conclusion for an essay
college admission essay writer why do i like my school essay can someone do my essay
write my speech for me online write my essayz sites that write essays for you
essay orders pay for someone to do your essay