Ce face Guvernul Ponta pentru a crește rata de ocupare
În timp ce adversarii politici oferă românilor doar poziții critice lipsite de substanță, guvernul condus de Victor Ponta continuă să implementeze politici menite să stimuleze crearea de noi locuri de muncă.
Printre acestea se distinge programul intitulat „Subvenţii pentru 20 de joburi“. Noul proiect guvernamental ce va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2014, prevede ajutoare de stat pentru perioada 2015-2025 pentru firmele care creează cel puțin 20 de noi locuri de muncă. Prin intermediul acestui program statul va acoperi o parte din cheltuielile salariale a peste 1.500 de companii, stimulând astfel crearea a peste 30.000 de noi locuri de muncă.
O altă măsură menită să stimuleze investițiile și crearea de noi locuri de muncă, este cea privind scutirea companiilor de la plata impozitului pe profitul reinvestit. Noua măsură, care va intra în vigoare de la 1 iulie, va reduce povara fiscală asupra patronilor și le va permite acestora să facă noi angajări. Măsura va permite companiilor să investească în noi echipamente, stimulând astfel alte ramuri economice care vor avea nevoie de mai mulți angajați pentru a satisface cererea. Pe lângă crearea de noi locuri de muncă, măsura va aduce și o multitudine de alte beneficii pentru economie, printre care se numără și faptul că va determina agenții economici să își declarare profitul real, conducând astfel la reducerea evaziunii fiscale.
Guvernul acordă de asemenea o atenție specială politicilor menite să crească gradul de ocupare în rândul tinerilor. În această privință executivul condus de Victor Ponta a lansat mai multe proiecte speciale destinate să stimuleze spiritul antreprenorial al tinerilor, printre care se numără programele „Tineri întreprinzători” și „START”. Prin programul „Tineri întreprinzători”, cabinetul acordă o finanțare nerambursabilă de până la 10.000 de euro debutanților în afaceri, cu vârste de până la 35 de ani. Numai anul trecut mulțumită ajutorului dat de stat au fost înființate 500 de noi firme și au fost create mii de locuri de muncă. Programul „START” ce adresează tot tinerilor afaceriști și oferă acces la finanțări nerambursabile de maximum 80% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei pentru fiecare beneficiar.
Un alt proiect guvernamental destinat reducerii șomajului în rândul tinerilor este ”Locuri de muncă subvenţionate“ prin care statul subvenționeză, prin finanțări europene, plata salariilor tinerilor absolvenți, pentru un an, cu obligația ca angajatorii să mențină postul nou creat încă un an. Statul va subvenționa cu 900 de lei salariul pentru tinerii angajaţi cu studii medii și 1.300 de lei pentru tinerii angajaţi care au studii superioare. Companiile vor fi obligate de stat să realizeze un plan educațional pentru fiecare tânăr nou angajat astfel încât acestea să probeze demersul procesului educațional aferent învățării la locul de muncă. Cu ajutorul acestui program mulți tineri absolvenți își vor găsi un loc de muncă și vor avea posibilitatea să își acumuleze experiență profesională necesară în domeniul în care s-au pregătit.
În sfârșit merită menționat și faptul că, spre deosebire de exercițiul bugetar precedent al UE, o parte mult mai mare a fondurilor europene alocate României va merge în perioada 2014-2020 către dezvoltarea capitalului uman. Guvernul va avea astfel posibilitatea de a finanța mult mai multe programe destinate reducerii șomajului și creșterii ocupării forței de muncă, fără a împovăra suplimentar bugetul național.
Ştirile orei
ai scris de cel putin 6-7 ori despre subiectul acesta...
ai schimbat doar titlurile..
l-ai pacalit inca o data pe Dl.Ghita,Dle Sultanescu...