Ce legătură există între LAPTELE MATERN şi SEXUL COPILULUI. O să rămâi surprins
Laptele matern difera in functie de sexul copilului in ceea ce priveste compozitia, se arata intr-un studiu de la Universitatea Harvard.
"Mamele produc reţete biologice diferite pentru băieţi şi pentru fete'' a explicat Katie Hinde, biolog la Universitatea Harvard.
Studii efectuate pe oameni, maimute si alte mamifere au dezvaluit o serie de diferente in ceea ce priveste continutul laptelui si cantitatea produsa.
Cand mamele nasc baieti, laptele matern este mai bogat in grasimi si in proteine, este mai energizant, in timp ce fetele obtin cantitati mai mari de lapte. Au fost avansate mai multe teorii pentru explicarea acestui fenomen, a spus Katie Hinde.
In cazul maimutelor rhesus, de exemplu, femela tinde sa produca mai mult calciu in laptele destinat progeniturilor femela, iar un studiu publicat saptamana trecuta arata ca sexul fetusului influenteaza productia de lapte a vacilor mult timp dupa ce au fatat.
Intelegerea diferentelor in ceea ce priveste laptele matern pentru fete si pentru baieti si a impactului asupra dezvoltarii copilului ar putea ajuta la ameliorarea formulelor laptelui pentru copii in cazul in care mamele nu ii pot alapta.
Totodata, intelegerea modului in care este ‘personalizat’ laptele in functie de fiecare copil ar ajuta spitalele sa gaseasca lapte matern donat pentru o mai buna hranire a copiilor bolnavi si nascuti prematur, a apreciat cercetatorul.