Ce măsuri de luptă cu evaziunea propun Finanțele
O veste bună! Românii cu afaceri care își plătesc taxele și impozitele ar putea câștiga la loterie! Este vorba, desigur, despre noul proiect al Ministerului Finanțelor de organizare a unei loterii fiscale cu premii lunare, măsura având ca scop reducerea evaziunii fiscale și încurajarea practicilor corecte pentru companii.
Practica există și în alte state europene. În Slovacia, spre exemplu, există o loterie fiscală la care au participat până în prezent aproximativ 450.000 de oameni, iar încasările bugetare au crescut cu 500.000 de euro.
La extragerile lunare organizate de Loteria Română vor putea fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.
Un alt proiect care s-ar putea dovedi extrem de util în următorii ani pentru creşterea încasărilor la buget este și înlocuirea caselor de marcat actuale cu cele care au la bază jurnal electronic și care sunt conectate la un server central al autorităţilor fiscale. Din păcate România este cam ultima țară din UE care încă mai folosește role de hârtie la casele de marcat.
O a treia măsură avută în vedere de Guvern este asigurarea unui schimb automat de informaţii între ANAF şi bănci, o decizie care ar putea reduce evaziunea fiscală mare prin comunicarea susținută a rulajelor şi tranzacţiilor.
Ideile sunt fundamentate pe un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, în care este apreciat că implementarea graduală, pe o perioadă de cinci ani, a unor măsuri de acest gen, rezultatul potențial fiind reducerea economiei gri cu aproape 10% în următorii şapte ani, echivalând cu o combatere a evaziunii în sumă totală de aproximativ 14 miliarde euro.
Este foarte interesant că studiul arată că numărul mic al tranzacţiilor electronice este corelat direct cu dimensiunea economiei gri, care în România atinge 28,4% din PIB (fiind depăşită în UE doar de Bulgaria). Aceste date ne arată din nou că acțiunile de combatere a evaziunii sunt o prioritate și mai există mult spațiu de recuperat, chiar dacă s-au văzut rezultate bune după reorganizarea ANAF cu Direcţia Antifraudă.
Dar, totodată, ar trebui luate măsuri și la nivelul educației civice, pentru că mentalitatea românilor în acest moment nu este una care să valorizeze foarte mult plata taxelor şi a impozitelor sau cinstea, ci mai degrabă există atitudini admirative față de cei care înșală statul. Poate că, de fapt, unul dintre cele mai utile lucruri pentru combaterea evaziunii ar fi ca fiecare român să ceară bonul atunci când cumpără ceva de la magazin.