Ce măsuri poate lua statul pentru a creşte rolul ,,căpşunarilor" miliardari
Stimularea investitiilor romanilor din diaspora care doar in 2014 au adus in tara 2,5 miliarde de euro este una dintre parghiile de crestere economica pe care tot mai multi analisti si oameni de afaceri le propun autoritatilor. Primele masuri concrete in acest sens deja au aparut.
In ultimii 15 ani, diaspora a fost cel mai mare investitor strain depasind investitiile corporatiilor. Din 2000 pana la sfarsitul lui 2014, romanii care lucreaza in strainatate au adus in tara peste 60 de miliarde de euro, in vreme ce investitiile straine directe au fost de doar 56 de miliarde de euro, conform Adevarul Financiar.
In criza, investitiile straine directe s-au prabusit de la un nivel record de 9,5 miliarde de euro atins in 2008. De-abia in 2015, acestea si-au revenit substantial, cu o crestere de 25%, conform celor mai recente cifre ale Bancii Nationale a Romaniei.
Ministerul Economiei a anunțat săptămâna trecută că pregătește un fond de investiții prin care să stimuleze investițiile diaporei, după principiul pentru fiecare leu investit românii de peste graniță, statul
investește încă un leu. Sumele alocate pentru o afacere ar putea ajunge până la 50.000 de lei (11.000 de euro) și sunt nerambursabile. Granturile se adresează exclusiv celor care au companii. ”Există câteva modele de succes, de exemplu un leu pus de investitorul privat, un leu plus de investitorul de stat. Ideea este crearea unui fond pentru investitorii din diaspora, de a contribui cu fonduri la proiectele pe care românii din diaposra vor să le facă”, a spus ministrul Economiei, vicepremierul Costin Borc.
Citeste articolul integral pe Adevarul Financiar.