Ce ne aşteaptă în 2016: Ce se ieftineşte şi ce se scumpeşte
Anul 2016 începe cu scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, cu TVA 9% pentru apă, atât potabilă cât și de uz industrial și agricol, cu un impozit pe dividende de 5%, în scădere de la 16%, cu un regim diferențiat de impozitare pentru microîntreprinderi, dar și cu impozite mai mari pentru clădiri.
Prima dintre prevederi este cuprinsă în noul Cod Fiscal, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2016, iar celelalte au fost aprobate, ulterior promulgării Codului Fiscal, prin Ordonanță de Guvern.
În cazul impozitării microîntreprinderilor, schimbările presupun majorarea plafonului de încadrare în categoria de 'microîntreprindere', de la 65.000 euro la 100.000 euro și introducerea unui sistem de cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, 2% pentru cele cu un salariat și 3% pentru cele care nu au salariați.
Tot de la 1 ianuarie 2016 dispare și taxa pe construcțiile speciale din agricultură. Inițial, autoritățile au propus ca taxa să fie eliminată complet din 2016, însă în momentul în care președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament spre reexaminare, s-a decis menținerea în vigoare până la 1 ianuarie 2017, cu excepția construcțiilor din agricultură. Taxa pe stâlp a fost redusă, de la 1,5% inițial la 1% începând cu 1 ianuarie 2015.
Și supraacciza la carburanți, în valoare de 7 eurocenți/litru rămâne în vigoare încă un an, deși prima variantă a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie 2016. Actul normativ prevede dispariția acestei taxe la 1 ianuarie 2017.
Însă, de la 1 ianuarie 2016 intră în vigoare noua formulă de impozitare pentru imobile, care duce la creșteri semnificative de taxe, în special pentru firmele mici care au sediul firmei acasă. Astfel, de anul viitor, taxele locale pe clădiri se vor stabili la fel, indiferent de natura juridică a contribuabilului, persoană fizică sau juridică, diferențierea urmând să se realizeze în funcție de destinația clădirii, rezidențială sau comercială. În plus, autoritățile locale vor putea decide aplicarea unei cote de impozitare cuprinse între 0,08% și 0,2% pentru clădirile folosite ca locuință, și între 0,2% și 1,3% pentru cele folosite în activități economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc).
Tot din 2016, cei care obțin venituri din activități independente vor fi obligați să plătească CAS (contribuția pentru pensie), chiar dacă obțin și venituri de natură salarială. În schimb, pentru aceste venituri crește deducerea de bază de la 20% la 40%. De asemenea, persoanele fizice autorizate vor plăti, pe lângă impozitul de 16% pe venit, și contribuția de asigurări de sănătate (CASS) de 5,5%, și CAS de 10,5%. Pe de altă parte, contribuția la CAS va fi plafonată la cinci salarii medii brute lunare.
În același timp, persoanele fără venituri vor fi obligate, din 2016, să achite CASS și să depună o declarație fiscală în acest scop la Agenția Națională de Administrare Fiscala.