Ce note merită europarlamentarii români?
Cel mai recent sondaj efectuat de CSCI indică, pe lângă situația partidelor în ceea ce privește intenția de vot la europarlamentare, și un clasament pe note al deputaților europeni aparținând PSD, PNL și PDL.
Media notelor eurodeputaților români respectă clasamentul intenției de vot – 41% pentru PSD, 19% pentru PNL, respectiv 17% pentru PDL – însă nu și proporțiile. Astfel, media notelor acordate de către cei chestionați europarlamentarilor social-democrați este cea mai mare – nota 6 – urmată de media 5,8 acordată liberalilor și de media 5,3 atribuită eurodeputaților PDL.
Cea mai mare notă a fost acordată Corinei Crețu de la PSD (6,9), urmată de liberala Renate Weber (6,7) și de eurodeputata social-democrată Daciana Sârbu (6,6).
Din rândurile PSD, Corina Crețu și Daciana Sârbu sunt urmate de Ioan Mircea Pașcu (6,3) și Cătălin Ivan (6,2), aceștia situându-se peste medie. În topul liberalilor, Renate Weber este urmată de Norica Nicolai (nota 6) și Adina Vălean (5,9).
Grupul europarlamentarilor PDL conține numele cele mai sonore, lucru care a contribuit în mod cert la ridicarea notelor acordate acestora, în comparație cu nivelul scăzut al intenției de vot. Elena Băsescu, Theodor Stolojan și Monica Macovei au un nivel al notorietății care depășește 90%, spre deosebire de europarlamentarii PSD, din rândul cărora conduce Daciana Sârbu la capitolul notorietate, cu 79 de procente.
Theodor Stolojan a obținut nota 6,5, Monica Macovei – nota 6,1, Cristian Preda – nota 6, Elena Oana Antonescu – nota 5,8. Media reprezentanților PDL este, însă, trasă în jos de Elena Băsescu, cea care a obținut cea mai mică notă dintre toți europarlamentarii: nota 4.
Ierarhia celor trei partide se păstrează și în cazul evaluării efectuate de respondenții sondajului. La întrebarea „Cum ați caracteriza activitatea europarlamentarilor…”, PSD a obținut 50% răspunsuri favorabile (activitate destul de bună + foarte bună), PNL 37 de procente, iar PDL doar 24% răspunsuri favorabile. Două treimi dintre cei chestionați consideră activitatea europarlamentarilor PDL ca fiind „destul de proastă” sau „foarte proastă”.
Sondajul CSCI a fost efectuat pe un eșantion de 1123 de persoane, în perioada 18 – 22 decembrie, și are o eroare tolerată de 3%.
Ştirile orei
Se știe că Dan Sultănescu, directorul CSCI, este plătit de PSD. Dar de aici și până la a ne intoxica cu sondajele voastre în care Victor Ponta este votat de 118% din votanții de duminica viitoare la alegerile prezidențiale ca viitor președinte e cale lungă.