Ce nu ți-a spus nimeni până acum despre coacăze negre
Inca din timpuri stravechi, sucul proaspat de coacaze negre era considerat un adevarat elixir al tineretii. Si asta datorita faptului ca aceste fructe, sunt foarte bogate in vitamine si minerale. Au aproximativ 150 mg de vitamina C la 100g de fructe.
Dar nu numai pentru intinerire sunt ele benefice, cocazele negre sunt leacuri de exceptie pentru infectiile urinare, pentru anemii, pentru diabet, pentru durerile menstruale, pentru raceli sau pentru lipsa de tonus.
Iata cateva tratamente naturiste cu ajutorul coacazelor negre:
Pentru infectiile tractului urinar
Extractul de muguri de coacaz negru este foarte bun pentru aceste infectii. Se vor administra timp de 3 luni cate 50 de picaturi, de 2-3 ori pe zi in putina apa. Administrarea se va face inaintea meselor cu 20- 30 de minute.
Pentru durerile menstruale
In acest caz, recomandat este ceaiul din frunze de coacaz negru. Ceaiul se prepara astfel: la o cana de 250ml de apa fiarta se pun doua linguri de planta maruntita. Se infuzeaza 15 minte. Se vor bea de 3 ori pe zi timp de 6 saptamani. Se face o pauza de 3 luni si se repeta cura. Trebuie sa fie trei cure pe an. Acest tratament va ajuta si la reglarea ciclului menstrual.
Pentru raceli
In cazul racelilor se recomanda siropul de coacaz negru, care este o minune pentru durerile de gat, tuse sau raguseala si in general pentru infectiile respiratorii. Siropul de coacaze negre se prepara asa: se pun la fiert 250g de fructe proaspte la 1 litru de apa. Se fierbe la foc mic pana cand amestecul scade la jumatate, apoi se adauga o cantitate egala de zahar brun si se mai lasa la fiert inca o ora. In cazul racelilor se iau cate 2 lingurite de sirop, cu inghitituri mici. Se administreaza la doua ore si nu se bea sau se mananca imediat inainte sau dupa. Acest sirop, datorita fierberii are un termen de valabilitate mai mare.
Siropul de coacaze negre se poate prepara si fara fierbere astfel: Intr-un borcan mare de 5 litri se alterneaza straturi de coacaze spalate, scurse de apa si zdrobite cu straturi de miere de albine poliflora. Grosimea straturilor trebuie sa fie cam de 1 cm. Borcanul se inchide ermetic si se lasa intr-un loc ferit de soare si lumina timp de 60 de zile. Siropul de coacaze fie se filtreaza, fie se consuma ca atare cu tot cu fructele macerate.
Pentru lipsa de energie si de tonus
Pentru perioadele in care suntem foarte obositi sau lipsiti de energie, foarte pretios se dovedeste a fi vinul din coacaze negre. Pentru acest vin avem nevoie de un borcan de 5 litri in care se pun 1 kg de coacaze zdrobite. Peste ele se adauga 1,5 kg de miere de albine, 50g de drojdie de vin si 2,5 litri de apa. Se amesteca bine toate ingredientele si se lasa la macerat, intr-un loc ferit de caldura si lumina. Se bea zilnic cate un pahar din acest vin.