Ce nu ştiai despre căderea părului
Caderea parului este ereditara, favorizata de fumat si ii afecteaza mai ales pe barbati. Daca te tunzi, parul creste mai repede si mai viguros; daca iti faci un implant, parul nu va mai cadea. Toate acestea sunt idei preconcepute despre caderea parului.
Care dintre ele sunt adevarate si care sunt false, care sunt adevaratele cauze ale caderii parului si cum previi pierderea podoabei capilare? Afla tot ce trebuie sa stii despre alopecie.
1. Alopecia este ereditara – Adevarat, dar nu intotdeauna
Alopecia poate fi ereditara, atat la barbati, cat si la femei, dar nu este o regula absoluta. La originea piederii parului poate fi si o maladie congenitala sau o malformatie a parului, care apare inca din copilarie.
Cele mai frecvente cazuri de alopecie sunt cele de alopecie androgenetica. Acestea combina factorul ereditar cu cel hormonal si sunt declansate de un defect la nivelul receptorilor hormonilor masculini, a caror activitate este prea intensa. Alopecia androgenetica reprezinta mai mult de doua treimi din cazurile intalnite la barbati. Ea poate aparea inca de la 18 ani
si evolueaza treptat.
La femei ea apare mai ales in timpul marilor schimbari hormonale, cum ar fi sarcina sau menopauza. Duce foarte rar la calvitie completa, caci hormonii feminini contreaza efectul hormonilor masculini responsabili de alopecie.
In cifre, 50% dintre barbatii de 50 de ani sufera de alopecie androgenetica, in comparatie cu 35-45% femei.
Alopecia nu este intotdeauna ereditara. Caderea parului poate fi provocata de o afectiune dermatologica a scalpului (micoza), de un soc psihologic sau de un tratament medicamentos.
Atunci cand vorbim despre ereditate, trebuie sa stii ca alopecia poate sari una sau doua generatii. In medie, este normal sa pierdem intre 50 si 100 de fire de par pe zi. Daca observi o cadere a parului importanta si prelungita, consulta un medic.