Toţi facem LUCRUL asta pe caniculă, dar e GREŞIT: Poţi LEŞINA în plină stradă dacă vei continua să îl faci
Toată lumea ştie că pe caniculă trebuie să te îmbraci cu haine albe din bumbac. Se pare însă că astfel de haine sporesc disconfortul în loc să te ajute să treci mai uşor peste temperaturile ridicate. Pe lângă îmbrăcăminte trebuie să mai fim atenţi la o serie de lucruri în această perioadă:
Afară
- Nu face sport afară în timpul zilei, pentru că efortul fizic accentuează starea de oboseală.
- Nu ieşi din casă între orele 9.00 şi 19.00 şi nu frecventa locuri aglomerate.
- Nu merge cu bicicleta, fiindcă înseamnă un consum mare de energie.
În casă
- Nu găti şi nu călca mult timp în camere neaerisite, deoarece te poţi deshidrata.
- Nu folosi cuburi de gheaţă pe piele, fiindcă vei pierde brusc prea multă căldură.
- Nu folosi creme grase sau unguente vâscoase pentru piele, care nu se absorb. Acestea adună murdăria şi praful şi împiedică epiderma să “respire” normal.
- Nu face duşuri reci. Mecanismul este aproximativ acelaşi ca în cazul consumului de alimente şi de băuturi de la frigider. Când punem jetul de apă foarte rece pe pielea încinsă, se creează un mic şoc termic. De fapt, atunci când temperatura ambiantă este foarte ridicată, sensibilitatea noastră la frig este modificată, iar organismul va lupta împotriva frigului, încălzindu-se.
- Nu regla aerul condiţionat la o temperatură prea scăzută. Statul în raza aparatului setat pe temperaturi cu mult mai scăzute decât cea ambientală nu este recomandat. Nu te vei răcori decât pe moment, însă rişti să te alegi cu o răceală! Reglează aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Alimentaţie
- Nu consuma alimente bogate în grăsimi, în special cele animale.
- Nu consuma alimente prea sărate. Consumul de sare în cantităţi mari favorizează reţinerea apei în organism, ceea ce Vrei să depăşeşti disconfortul termic? Iată ce să NU faci pe caniculă nu înseamnă că vei fi mai hidratat, ci poţi determina agravarea simptomelor în cazul unor boli cronice, cei mai expusi fiind bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare şi respiratorii.
- Nu consuma, în exces, cafea sau apă minerală carbogazoasă. Sunt diuretice şi accelerează eliminarea apei din organism. Bea numai apă plată, săracă în săruri minerale, deci cu aport scăzut de săruri, sodiu etc.
- Nu consuma zahăr sau dulciuri concentrate. Acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
- Nu consuma alimente reci. Îngheţata sau produsele ţinute la frigider nu fac bine corpului. Şi apa trebuie consumată la temperatura camerei. Chiar dacă pe moment, atunci când bem un pahar cu apă rece ca gheaţa, senzaţia este de răcorire, aceasta este urmată de o creştere şi mai mare a temperaturii corpului decât înainte. Când corpul nostru este nevoit să proceseze alimente sau băuturi foarte reci, el se foloseşte de rezervele de energie pentru a le metaboliza, or, arderile dau, evident, căldură.
- Nu consuma alcool. Berea rece nu o deloc o idee bună. În general alcoolul ar trebui evitat, fie că e vorba despre bere, vin sau alte băuturi, pentru că acestea favorizează deshidratarea şi îngreunează lupta corpului uman cu căldura.
Îmbrăcăminte
- Nu te îmbrăca cu lucruri albe, din bumbac, ci mai degrabă cu haine sintetice, colorate, care resping razele UV. Se pare că poliesterul este mai uşor de suportat, deşi e sintetic. Se usucă mai repede, iar hainele nu rămân îmbibate de transpiraţie. Cele mai potrivite culori se pare că sunt: olivul, kakiul şi negrul, pentru că nu permit razelor UV să pătrundă până la piele. Cea mai bună alegere este o combinaţie între bumbac şi poliester.