CE Oltenia vrea să renunţe la cărbuni şi să treacă pe energie regenerabilă şi pe gaze naturale
Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, a realizat un plan de restructurare ce urmează a fi transmis Comisiei Europene de către autorităţi care prevede închiderea etapizată a capacităţilor de exploatare minieră, precum şi dezvoltarea unor capacităţi care să folosească energie regenerabilă şi gaze naturale.
Compania este obligată să facă această restructurare în condițiile în care a beneficiat de un ajutor de salvare de 1,2 miliarde de lei. CE Oltenia trebuie ori să returneze ajutorul, ori să se restructureze.
Planul de restructurare și decarbonare prevede închiderea etapizată a unor capacități de producție și exploatări miniere, precum și externalizarea unor activități. CE Oltenia va continua producția pe bază de cărbune, dar într-o proporție care se va diminua treptat, dincolo de orizontul anului 2030, lucru posibil prin investiții de circa 2 miliarde lei. Sunt prevăzute investiții în unități noi de producție cu o capacitate instalată cumulată de cca 2.000 MW.
Printre proiectele pregătite se numără construcţia a 8 parcuri fotovoltaice la Turceni, Rovinari şi Işalniţa, modernizarea microhidrocentralei de la Turceni, precum şi dezvoltarea de capacităţi noi pe gaze naturale la Turceni şi Işalniţa, potrivit Hotnews.ro.
Prin restructurare va crește impactul direct și indirect pe care CEO îl are în economia locală. Impactul direct va fi de cca 1,5 miliarde lei, prin contribuția la bugetul de stat, bugetul local și fondul de mediu și indirect, prin păstrarea colaborării cu alți angajatori din regiune, prin asigurarea de noi locuri de muncă pentru agenții economici locali și prin dezvoltarea de noi activități în cadrul societăților prestatoare de servicii, pe întreaga perioadă a derulării acestor investiții, dar și prin punerea în funcțiune a noilor capacități.