Ce păţeşti dacă nu dormi destul
Milioane de adulţi suferă de o formă de tulburare a somnului, cum ar fi insomnia, narcolepsia, apneea de somn şi chiar sindromul picioarelor neliniştite care, deşi sună amuzant, este o afecţiune trecută des cu vederea, dar care se caracterizează prin senzaţie neplăcută la picioare şi prin tendinţa nestăpânită de a le mişca (mai ales în timpul somnului), notează „Huffington Post“.
Somnul insuficient este numit chiar „epidemie“ de specialiştii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, afectând fiecare sistem al organismului. Iată patru probleme de sănătate care au drept cauză lipsa somnului.
1. Depresia Relaţia dintre somn şi depresie este foarte complexă, mai ales că somnul insuficient poate fi şi o cauză, dar şi un rezultat al depresiei. Totuşi, cercetările sugerează că riscul depresiei este mai mare printre cei care suferă de tulburări de somn.
2. Paralizia din somn Această tulburare este destul de comună, dar cu efecte adverse destul de urâte. Este deseori descrisă ca fiind „un coşmar ambulant“ şi este cauzată de întreruperea somnului REM (cel în care au loc visele), din cauza insomniei, a stresului şi a anxietăţii. Te trezeşti, nu ştii ce ţi se întâmplă, ai viziuni ciudate şi, mai mult, e posibil să nu mai ţii minte nimic din ce-ai văzut. Şi, dacă nu sună atât de grav, închipuieşte-ţi că eşti nedormit, aţipeşti la volan şi, în secunda următoare, te trezeşti într-un şanţ şi nu ştii cum ai ajuns acolo – asta este paralizia de somn.
3. Obezitatea Somnul este direct corelat cu cei trei hormoni care controlează apetitul. Primul este cortizolul, acel hormon care se joacă cu nivelul nostru de glucoză, care ne poate face să arătăm umflaţi la prima oră dimineaţa şi care ne dă o stare de nervi. Ceilalţi doi hormoni ai foamei sunt grelina, care stimulează apetitul, şi leptina, care reglează rezervele de ţesut adipos. O problemă de somn va tulbura cei trei hormoni şi vom ajungem să facem alegeri greşite în ceea ce priveşte alimentaţia.
4.Sistemul imunitar În cazul unui somn insuficient, sistemul tău imunitar nu va funcţiona la capacitate maximă. Un studiu realizat pe 300 de persoane a dezvăluit că cei care dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte erau mult mai sensibili la rinovirus, virusul răcelii.