Astfel, profesorii vor primi 25% la 1 ianuarie 2018, iar restul pana la 50% de la 1 martie. Medicii si asistentele vor beneficia de o crestere de 100% tot de la 1 martie.
Bugetarii care se asteptau sa aiba salarii mai mari chiar de la 1 iulie vor trebui sa mai astepte cateva luni pana pe 1 ianuarie 2018. Ministrul muncii promisese ca soldele de functie ale personalului militar se majoreaza cu 20% de la 1 iulie, comparativ cu nivelul din martie 2017, iar salariile de functie ale politistilor vor creste cu 5%.
Bineinteles ca aceste amanari au starnit nemultumirea sindicatelor, amenintand cu proteste. Sindicatele nu critica doar amanarile, ci si forma Legii. De exemeplu, sindicatele din administratia publica sunt nemultumite ca salarizarea personalului din administratia locala va ramane la latitudinea consiliilor locale si a consiliilor judetene.
Legea salarizarii nu prevede doar majorari, ci si reduceri. Lia Olguta Vasilescu sustine ca 60% dintre salarii mariri de suta la suta, iar 3% vor avea scaderi. Potrivit acesteia, vor scadea salariile mari, cu o valoare cuprinsa intre 12.000 si 20.000 de lei.
Legea urmeaza sa fie transmisa Presedintiei pentru promulgare.
Cateva principii ale Legii, conform raportului din Camera Deputatilor
- Cresterea salariilor de baza mici, cu un procent mai mare fata de celelalte salarii de baza din grila de salarizare, astfel incat raportul intre salariul de baza minim si cel maxim, in sectorul bugetar, se reduce la 1 la 12, fata de 1 la 15 cat este in prezent.
- Cresterea salariilor de baza pentru personalul medical, incepand cu anul 2018, astfel incat medicul de la unitatea de primiri urgente sa beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe luna, iar medicul rezident de la aceeasi unitate sa beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/luna.
- Cresterea salariilor de baza pentru personalul din educatie, aceasta crestere fiind cuprinsa intre 90% -150%, pentru invatamantul preuniversitar si intre 33% - 125% pentru invatamantul universitar.
- Cresterea de peste 100%, a salariilor de baza pentru personalul artistic din familia ocupationala "Cultura".
- Aacordarea primei de vacanta anuale, sub forma de vouchere de vacanta, la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata;
- Acordarea indemnizatiei de hrana anuala la nivelul a doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata
- Stabilirea salariilor de baza ca valori nominale in lei, eliminarea coeficientilor de ierarhizare si a valorii de referinta utilizate in prezent conform Legii-cadru nr.284/2010
- Stabilirea salariilor de baza, a soldelor de functie/salariilor de functie, indemnizatiilor de incadrare, incepand cu anul 2023, prin inmultirea coeficientilor prevazuti in Anexele I-VIII la lege cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare la acea data
- Majorarea procentului de acordare a premiilor lunare de la 2% din cheltuielile cu salariile, cum a fost prevazut in Legea-cadru nr. 284/2010, la 5% din cheltuielile cu salariile, pentru persoanele care obtin rezultate deosebite in activitatea desfasurata in cadrul institutiei
- Reglementarea modului de stabilire a veniturilor lunare pentru personalul platit din fonduri publice din institutiile si autoritatile publice ale administratiei publice locale, prin hotarare a consiliului local, a consiliului judetean sau a consiliului general al municipiului Bucuresti, fara a depasi limita maxima a indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar, vicepresedinte al consiliului judetean sau, dupa caz, de vicepresedinte al consiliului general al municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare
- Reglementarea modalitatii de remunerare a personalului care detine titlul stiintific de doctor prin acordarea unei indemnizatii lunare pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul.
- Angajatii din sistemele sanitare, de aparare, ordine publica si securitate vor primi sporuri in limita a maxim 30% din suma salariilor de baza si a soldelor ordonatorului principal de credite, spre deosebire de ceilalti bugetari la care cuantumul de 30% este calculat pentru fiecare ordonator de credite.
- Functionarii care gestioneaza fonduri europene vor primi un spor de 50%, indiferent de numarul proiectelor. In schimb, primarii care se ocupa de fonduri europene raman cu sporul de 25%, cat este si acum.
- Angajatii din sectorul public vor beneficia de indemnizatii de vacanta, de la 1 decembrie 2018, in cuantumul unui salariu minim brut. Sunt exceptati cei care ocupa functii de demnitate publica, alese sau numite. Demnitarii vor fi exceptati si de la acordarea indemnizatiei de hrana.