Ce prevederi a introdus Antonescu în pactul de coabitare înainte să fie semnat?
Odată cu tensiunile din USL, apărute imediat după decizia liberalilor de a schimba mai mulți miniștri, au început să iasă la lumină mai multe informații legate de jocurile de culise practicate de Crin Antonescu în ultimul an și jumătate.
Poate cea mai importantă dezvăluire i-a aparținut lui Daniel Constantin, liderul conservator declarând joi că imediat după alegerile din decembrie 2012 a participat la o întâlnire a mai multor lideri USL în biroul lui Crin Antonescu de la Senat. Președintelui PC declară următoarele: „În momentul în care am intrat în birou, l-am văzut pe domnul Antonescu cu foile în faţă, cu pixul în mână. Când m-am apropiat de domnia sa, sigur, foaia a fost întoarsă. Mi-am dat seama că este un document pe care nu trebuie să îl văd”. Așa cum s-a dovedit ulterior, foile care se aflau atunci pe biroul lui Antonescu de la Senat și pe care liderul liberal ar fi făcut observații sau modificări reprezentau proiectul celebrului pact de coabitare dintre președinte și premier.
Mai interesantă a fost reacția lui Antonescu, care a declarat că Daniel Constantin „a debitat cele mai nenorocite minciuni”. În schimb, premierul Victor Ponta a confirmat declarația lui Constantin, dar a adăugat că, în contextul crizei din USL, „e mai bine pentru toți să lăsăm aceste lucruri pentru analiști și noi să ne concentrăm la ce avem de făcut în mod real”.
De fiecare dată când l-a atacat pe Victor Ponta, Antonescu a invocat existența și detaliile semnării pactului de coabitare ca dovadă că el ar reprezenta singura opoziție din România. Acum, s-a dovedit că liderul liberal știa de pactul de coabitare încă de dinainte de parafarea sa, deși de mai bine de un an el susține că nu a văzut documentul decât după semnarea lui de Traian Băsescu și de Victor Ponta. Ar fi bine totuși ca domnul Crin Antonescu să explice opiniei publice dacă și ce a scris în seara respectivă pe proiectul de acord instituțional dintre președinte și premier, deși astfel și-ar recunoaște minciunile din ultimele luni.
Desigur, este posibil ca în acele momente Crin Antonescu să fi fost supărat că Victor Ponta a fost cel care a realizat pacea instituțională dintre președinte și majoritatea parlamentară, punându-l pe el, în calitate de președinte al Senatului, într-o postură ingrată. Sau poate că liderul liberal a vrut să își păstreze în acele momente opțiunea de putea face notă discordantă în mijlocul puterii USL, așa cum a făcut de mai multe ori în ultimele luni.
Indiferent de natura situației de la acel moment, minciunile spuse de Crin Antonescu de atunci au dăunat grav USL-ului, din moment ce prin utilizarea lor liderul liberal a creat tensiune în aliață. De asemnea, comportamentul lui Crin Antonescu ar trebui să dea de gândit și electoratului, care în luna noiembrie ar putea fi chemat la urne să îl înlocuiască pe Traian Băsescu cu un demn discipol al său, reprezentat de liderul liberal.
Ştirile orei
Constantin,baietul de casa al lui Ponta,a pierdut...
UDMR-ul continua incalzirea....
insa ala micu s-a prins,era pactul de coabitare...
dupa mintea lui,avand pixul in mana,facea si adnotari..
ce mai..."aminitiri din copilarie."..ale luiala micu,dator baban la ala mare...