Ce problemă majoră a rezolvat Guvernul în Sănătate
Problema privind lipsa locurilor la Terapia Intensivă pentru nou – născuți a fost rezolvată de Guvern, întrucât ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că Ministerul Sănătății este aproape de a finaliza șase noi maternități, în care două dintre ele urmează a fi deschise în luna octombrie, în Capitală.
Totodată, programul de fertilizare in vitro va fi reluat ce mai probabil din 2015, care reprezintă o altă veste bună dată de Nicolae Bănicioiu.
La lansarea primului program de e-learning pe teme de infertilitate, ministrul Sănătății a declarat că Executivul efectuează demersuri în vederea finalizării construcțiilor de maternități, astfel încât prin cele șase spitale aduse în stadiul de bună funcționare, să se reușească deservirea la un nivel normal „ a tot ceea ce ar trebui pe parte de nou- născuți în România”.
Conform declarațiilor recente date de Nicolae Bănicioiu, primele spitale care vor fi finalizate sunt Maternitatea Pantelimon și cea de la Spitalul Universitar de Urgență din București. Despre Maternitatea Pantelimon, Bănicioiu a afirmat că aceasta a fost începută în 2005, iar când el a preluat mandatul de ministru al Sănătății, unitatea sanitară era finalizată aproximativ 15%.
Mai mult, Bănicioiu a precizat că a purtat discuții cu ministrul Sănătății din Grecia, Makis Voridis, prezent la lansarea din România, despre noile terapii și protocoale terapeutice pe care UE se pregătește să le adopte. Politica ministrului Sănătății este că, pentru a le asigura românilor tot ceea ce este asigurat în domeniul sănătății în celelalte țări din UE, trebuie să existe voință și încredere pentru a rezolva lucrurile nu temporar, ci permanent, așa cum este în cazul celor șase maternități aproape finalizate.
În ceea ce privește fertilizarea in vitro, ministrul Sănătății a subliniat că programul de fertilizare in vitro va fi reluat în 2015, pentru că acest lucru îngrozitor de întrerupere, în 2011, a proiectului în care foarte multe cupluri își puneau speranțe pentru a putea avea copii, să înceteze. Însă Bănicioiu a ținut să puncteze și faptul că trebuie selectate mai atent criteriile de selecție a clinicilor și cuplurilor.
Astfel, statul va finanța dosarele care vor fi depuse de către cupluri, iar aceste dosare vor fi aprobate doar după o verificare temeinică de către Comisia de Specialitate, pentru că Ministerul Sănătății nu are cum să se substituie acesteia.
Programul de fertilizare in vitro și transfer embrionar a fost lansat în 2011, unde bugetul alocat programului a fost de patru milioane de lei, confrom lui Bănicioiu. Dar, din păcate, MS a susținut financiar o singură procedură de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu, în două etape: 4.920 lei după realizarea procedurii de fertilizare (prelevarea ovocitelor prin puncţie foliculară, recoltarea spermei şi procesarea acesteia, inseminarea ovocitelor, transferul embrionar) şi 1.230 de lei după confirmarea finalizării procedurii FIV/ET cu o sarcină, urmată de naştere.