CE: România trebuie să depună eforturi pentru a finaliza programul de asistenţă financiară UE-FMI
Comisia Europeană a adoptat miercuri, la Bruxelles, un document care recomandă României să depună eforturi în perioada 2013-2014 astfel încât să finalizeze programul de asistenţă financiară UE-FMI, să asigure o consolidare fiscală favorabilă creşterii economice şi să pună în aplicare strategia bugetară pentru anul 2013 şi perioada ulterioară conform calendarului prevăzut, asigurând astfel atingerea obiectivului pe termen mediu până în 2015.
De asemenea, executivul comunitar a recomandat ţării noastre să-şi amelioreze sistemul de colectare a impozitelor prin aplicarea unei strategii cuprinzătoare de asigurare a conformităţii fiscale şi să combată munca nedeclarată.
România ar trebui să continue reformele în sistemul sănătăţii pentru a spori eficienţa, calitatea şi accesibilitatea acestuia, în special pentru persoanele defavorizate şi pentru comunităţile îndepărtate şi izolate şi să reducă recurgerea la spitalizarea excesivă a pacienţilor.
Ţării noastre i se mai recomandă să asigure o mai bună participare pe piaţa muncii şi să sporească capacitatea de inserţie profesională şi productivitatea forţei de muncă prin revizuirea şi consolidarea politicilor active în domeniul pieţei forţei de muncă, prin asigurarea de servicii de formare şi îndrumare individualizate şi prin promovarea învăţării pe tot parcursul vieţii. În plus, este necesar să finalizeze reforma serviciilor de asistenţă socială prin adoptarea legislaţiei relevante şi prin combinarea sistematică a acesteia cu măsuri de activare şi să asigure aplicarea pe teren a Strategiei naţionale de integrare a romilor.
În privinţa sistemului de învăţământ, CE recomandă accelerarea reformei, inclusiv prin consolidarea capacităţii administrative atât la nivel central, cât şi la nivel local, evaluarea impactului reformelor, accelerarea reformelor în domeniul învăţământului profesional şi al formării şi aplicarea unei strategii naţionale cu privire la fenomenul părăsirii timpurii a şcolii.
O altă recomandare adresată României este consolidarea guvernanţei şi a calităţii instituţiilor şi a administraţiei publice, în special prin îmbunătăţirea capacităţii de planificare strategică şi bugetară, prin sporirea profesionalismului funcţionarilor publici printr-o mai bună gestionare a resurselor umane şi prin întărirea mecanismelor de coordonare între diferitele niveluri de guvernare.
României i se mai indică să-şi amelioreze şi simplifice mediul de afaceri, în special prin reducerea sarcinii administrative pentru IMM-uri şi prin punerea în aplicare a unei strategii coerente în materie de e-guvernare şi să faciliteze şi diversifice accesul IMM-urilor la finanţare.
Documentul adoptat miercuri de CE aminteşte că, la 30 aprilie 2013, România şi-a prezentat Programul de convergenţă pentru perioada 2012-2016 şi Programul naţional de reformă pentru 2013, iar pentru a se ţine seama de legăturile dintre cele două programe, acestea au fost evaluate în acelaşi timp de executivul UE.
Pe baza evaluării, Consiliul consideră că scenariul macroeconomic care stă la baza previziunilor bugetare din program este plauzibil şi coerent cu evaluarea făcută de Comisia Europeană în ultimele sale previziuni. Datorită eforturilor substanţiale de consolidare pe care le-a depus şi în conformitate cu recomandarea Consiliului, România şi-a redus în 2012 deficitul public până sub pragul de 3%.